Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 19 februari 2011

Månguden styr min sömn




Strax före att månen går in i sin fulla fas så börjar min nattsömn att bli orolig. Jag vaknar och har svårt att somna om. För det mesta sker vaknandet vid 3-tiden och sedan är jag vaken under några timmar. Det här pågår alltid fram till månen passerat sin största skepnad. Sedan är jag åter tillbaka i ro och sover som en stock genom nätterna. Det märkliga är att jag känner av månens påverkan även under dagtid. Jag är en annan människa under denna period. Jag är mer kreativ och mer positivt laddad. Bristen på sömn påverkar inte mitt dagliga skapande. Trots brist på sömn är jag mer energisk i fullmånens tid.
Det här går inte vetenskapligt att bevisa. Det finns inga vetenskapliga belägg för att månen har någon som helst påverkan på oss. Ändå är det många som känner av dessa perioder. Kanske är det så att vi med våra begränsade möjligheter inte kan finna bevisen för att måntiden styr oss? Inte vet jag, det är bara så att jag får acceptera måntiderna och leva med dem.
Jag har två knep för att passera denna period på ett enkelt sätt. När jag vaknar startar jag genast igång en sömngivande avslappning. Genom andning och räknande kan jag för det mesta återigen förpassa mig till drömmens värld. Blir jag däremot väldigt klarvaken så går jag upp och börjar arbeta.
Jag lägger fram något som jag lätt kan sätta igång med och efter en stund börjar jag bli sömnig och kan gå och lägga mig. Ibland kan jag också läsa i en bok.
Sömnandningen fungerar på detta enkla sätt:
Andas in medan du räknar till fem. Håll andan och räkna ytterligare en gång till fem. Andas ut och räkna till tio på utandningen. Håll andan och räkna till fem. Sedan börjar allt om från början. Enkelt och genialt. Plötsligt bara sover du. Jag har tränat länge och vet att det fungerar. Ge inte upp denna enkla avslappning. Fortsätt att försöka och träna, även om du inte får resultat med en gång. Den är också väldigt bra att använda i andra situationer på dagtid. Fungerar avstressande.
Månguden heter min andra bok om bronsåldersflickan Fry. Kanske är det min månpåverkan som gjort att jag använt månguden i mina böcker. Jag har inte tänkt på det innan, men inser nu att det här styr mer än vad jag tidigare förstått.

Monika
*****

7 kommentarer:

  1. Jag tycker det är naturligt att naturen påverkar oss på olika sätt. Vore konstigt annars, vi är ju en del av den, Själv får jag alltid ont i ett knä t ex när det ska snöa eller regna. Månen har jag inte tänkt så mycket på, men man vet ju inte alltid vad det beror på att man känner sig som man gör.

    SvaraRadera
  2. Månen lyser så starkt att man blir bländad om man tittar rätt på den. Inte så konstigt om vi blir påverkade att detta starka ljus. Tänk bara om vi var jägare som förr i tiden - så bra med en nattlampa som lyser upp vägen efter bytet. Själv brukar jag vara extra känslig vid fullmåne - fast jag är en nattmänniska alltså. Brukar inte somna före 02.00 - 03.00 ändå. Men den här gången har jag inte varit lika berörd som jag brukar. Undrar varför?

    SvaraRadera
  3. Vad lustigt det där! Jag är själv inte ett dugg känslig...jag vet inte ens när det är fullmåne. Eller så kanske det är så att jag inte koppal ihop ev problem med just månen? Måste hålla koll!

    SvaraRadera
  4. För mej ställer den där månen till det..går den upp i full så känns sängen och att sova som ett stort orosmoln..somnar jag så e det i drömmarnas värld..ganska otäcka sådana..bäst med lagommåne..ha det..Maria

    SvaraRadera
  5. Känner också av fullmånen, blir glad, kreativ, mindre sömnbehov. Skapar!
    Kram Kim

    SvaraRadera
  6. Förr i tiden kopplade jag inte ihop den här reaktionen med fullmånen. Märkte bara att då och då blev det så här. Nu vet jag att det alltid sker när det är fullmåne.
    Men som Kim säger så blir jag också väldigt kreativ och därför är det bättre att gå upp och använda den kreativiteten än att ligga kvar och våndas i sängen.

    SvaraRadera