Böcker av Monika Häägg

Böcker av Monika Häägg
Solbarnet, Månguden, Isvintern, Kungsgården, Jag spelar min roll, Grevens slott,Varulvens spår, Mumiens skatt, Augustimörker, Völvans spådom

fredag 18 februari 2011

Varför är himlen så vidöppen och stor


Det är något speciellt med den ljusa vårhimlen.
Jag har alltid funderat över varför ljuset känns så starkt på våren. Varför himlen blir så vidöppen och stor. Vid samma dagsljus på hösten känns naturen brunmurrig och himlen mörkare. Senare framåt sommaren upplever jag inte ljuset och himlen på samma sätt fastän ljuset är mycket starkare.
Förmodligen är det de kala grenarna och buskarna som låter ljuset flöda utan stopp. De väntar på de små skott som snart skall sakta färga allt i en ljust grön nyans. Då blir himlen inte lika stark i sin dominans.
Just nu tycks min trädgård kal och intetsägande. Gräsmattan är mossig och utan gräs. Altantrappan verkar bleksiktig och inte speciellt inbjudande.
Men jag är ändå nöjd.
I rabatten lyser snödropparna och snön har inte längre någon plats i trädgårdens värld.

Monika
*****

7 kommentarer:

 1. Tänkvärda tankar om ljuset o himlen. För mig är den lågtstående höstsolen lite besvärlig (migrän) - men vårljuset är underbart:-)

  SvaraRadera
 2. Här trivs snön fruktansvärt bra!

  SvaraRadera
 3. Ja Ebba det är verkligen något magiskt över vårljuset! Kan nästan förstå att du får migrän när höstsolen sänder sitt svaga ljus.
  4U2, snart är snön borta överallt och vi kommer knappt ihåg hur den såg ut!

  SvaraRadera
 4. Är det inte så att det är iväntas tid vi är inne i just nu, när man väntar på att det börjar knoppas och spiras och grönskas. Som Karin Boye skriver: Visst gör det ont när knoppar brister. Längtan till något bättre.

  SvaraRadera
 5. Bokstödet, det är nog så att det är mycket längtan i detta. Längtan efter ljus och allt det gröna. På något sätt blir vi så småningom belönade för den långa mörka vintern.

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig trädgård. Trätrappan, det stora fönstret, det vita huset som man skymtar till höger i bakgrunden. Och blottat gräs. Här är allt vitt så långt ögat når. Många minusgrader. Väldigt vackert, men ja...lite tjatigt vid det här laget.

  Det här är mitt första år i hus, och jag kom precis på häromdagen att det vore härligt med tulpaner i rabatten. Men så läste jag att lökarna skulle sättas på hösten. Haha, ja jag har mycket att lära om trädgårdar. Vill gärna se fler bilder från din.

  SvaraRadera
 7. Ja, Eva, tulpanerna gräver jag ned på hösten och sedan gräver jag upp dem igen när de blommat över. Det måste man inte göra. De kan ligga kvar i jorden till nästa vår men jag blir så irriterad på alla lökar som far runt i landet när jag lukar så därför gräver jag upp dem. Dessutom kan jag ta dem direkt när de blommat. Skall de vara kvar i landet så måste de vissna ner innan man kan klippa av blasten.

  SvaraRadera