Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Böcker av Monika Häägg

Solbarnet ISBN: 978-91-633-4074-1

är en historisk äventyrsroman för barn- och ungdomar. Den handlar om flickan Fry som är hittebarn och växer upp under svåra omständigheter på Nygården.
Hon blir anklagad för stöld av offergåvorna och dömd att bli det första människooffret på lång tid men Fry är utvald av Solgudinnan och visar sig ha övernaturliga krafter...

Solbarnet är en spännande läsning som utspelar sig i bronsålderstid. Den är lokalt förankrad i Halmstad och södra Halland. Boken är mycket lämplig att använda som läsprojekt på mellan- och högstadiet.
Den går också utmärkt att läsas av äldre.Solbarnet finns som inbunden och häftad, samt som e-bok ISBN: 9789197879026

Köp boken

Recensioner:
”Med en flicka i centrum, ett solens barn med stora krafter, berättar Häägg en dramatisk historia
med offerriter som ibland är skrämmande, med överraskningseffekter och magiska inslag som passar
i tiden. Det är tolv år sedan jag senast fick en recensionsbok om svensk bronsålder och det är roligt med ett ämne som känns fräscht.”
Ying Toijer-Nilsson, Svenska Dagbladet
”Solbarnet är spännande läsning, med ett språk som flyter lätt och passar bra in i den valda tidsåldern. För ungdomar
med historieintresse och fascination för det övernaturliga passar denna bok perfekt.
Anna Wilner, BTJ


Månguden ISBN:978-91-633-4075-8

är en historisk äventyrsroman som handlar om flickan Fry, som är ett Solbarn och utvald av Solgudinnan. Hon är föräldralös och bor tillsammans med Solgudinnans tjänare Hird, på Kungsgården.
En tid före Midsommaroffret försvinner Hird under mystiska omständigheter. Mångudens tjänare Ulv tar makten och Fry blir jagad från Kungsgården.

Månguden är den spännande fortsättningen på Solbarnet.
Boken utspelar sig i bronsålderstid och är lokalt förankrad i södra Halland och Bjärehalvön.
Den går också utmärkt att läsas av äldre.Månguden finns som inbunden och häftad.

Köp boken

Recensioner:
”Med ett målande språk, som genast sätter igång bildskapandet i huvudet, berättar Monika Häägg med spänning om den föräldralösa flickan Fry. En ungdomsroman som kan läsas av en betydligt bredare läsekrets”
Ellen Eklind, Arbetarbladet

”Fry och hennes vänner är verkligen en samling handlingskraftiga flickor och det kan det aldrig bli
för mycket av i barn- och ungdomslitteraturen. Månguden är en underhållande bok som säkert kommer
att falla många historieintresserade barn och unga i smaken”
Camilla Jönsson, Hallandsposten

Isvintern ISBN: 978-91-978790-0-2

är en historisk äventyrsroman som handlar om flickan Fry som är ett Solbarn och utvald av Solgudinnan. Hon är föräldralös och bor tillsammans med Solgudinnans tjänare Hird på Kungsgården.
Efter ett antal solvarv som lärling är Fry snart redo att bli Solgudinnans tjänare och Hird planerar för att återvända till sin hembygd. En tid före firandet av Midvinteroffret överraskas Fry av en snöstorm och blir jagad av vargar. Den starke främlingen Tore räddar henne från att frysa ihjäl. Han välkomnas på Kungsgården men Mångudens tjänare Ulv hyser tvivel om hans avsikter med sitt plötsliga uppdykande.

Isvintern är den spännande fortsättningen på Solbarnet och Månguden. Boken utspelar sig i bronsålderstid och är lokalt förankrad i Halmstad och södra Halland.
Den går också utmärkt att läsas av äldre.

Isvintern finns som inbunden och häftad samt som e-bok ISBN: 9789197879040

Köp boken

Recensioner:
”...miljö- och tidsskildringarna känns realistiska och genomtänkta. Bokens omslag i form av ett vargansikte signalerar tillsammans med titeln att en fara är i antågande, och det är en förväntan som uppfylls - men boken har fler sidor. Kärlek och identitetssökande är också viktiga drivkrafter för handlingen.”
Anna Wilner, BTJ

”Fakta och fiction blandas när Monika Häägg återigen tar oss med på äventyr i det forntida Halland. Häägg lyckas blåsa liv i sina karaktärer och skapa en trovärdig vardag åt dem.
Den kyliga titeln till trots är Isvintern en bok som borde passa alldeles utmärkt som sommarlovsläsning.”
Camilla Jönsson, Hallandsposten.Kungsgården ISBN: 978-91-978790-1-9

är en historisk äventyrsroman som handlar om flickan Fry som är ett Solbarn och utvald av Solgudinnan.
Efter att Kungsgården blivit anfallen av kungen i Kivik har Solgudinnans tjänare Hird blivit förd till Aldurs gård vid Holma.Fry har flytt tillsammans med Mångudens tjänare Ulv och lever nu i skogarna vid Virse.
Aldur håller bygden i skräck. Många har blivit offrade.

Kungsgården är fortsättningen på Solbarnet, Månguden och
Isvintern. Fjärde och sista delen i serien: Böckerna om Fry som utspelar sig under bronsålderstid i Halmstad och södra Halland.Kungsgården finns som inbunden

Köp boken

Recensioner:
Det känns som om de flesta huvudkaraktärerna fördjupas och utvecklas, nu när så mycket står på spel. Och lika lite som Fry vet vem hon kan lita på, vet läsaren det, för här är gott om tvära kast och överraskningar. Men Monika Häägg lyckas knyta ihop alla trådarna och ger sin bronsålderskrönika ett känslosamt och storslaget avslut.”
Camilla Jönsson, Hallandsposten
Författaren lyckas hålla liv i berättelsen och bjuda läsaren på överraskningar också i den avslutande boken. Miljön, tidsskildringen och porträtten av huvudpersonerna är fortsatt vältecknade…Kungsgården passar alla historieintresserade.”
Anna Wilner, BTJ

Läs reportage i Hallandsposten inför boksläpp av Kungsgården.

Läs reportage i Lokaltidningen Halmstad .

Jag spelar min roll    ISBN:  978-91-978790-3-3

Det här är berättelsen om Elvira, flickan som åker med bussen till skogen. Hon som lyssnar på markens barn och trädens andar. De som klättrar med mjuka rörelser, de som berättar hemligheter som för länge sedan är glömda.
Det här är också berättelsen om Josefina Andersdotter, sömmerska och fattighjon. Hon som levde i skogen för mer än hundra år sedan. Kvinnan som talade med de små.
Men det här är framförallt berättelsen om Fetto, flickan som går genom skolans korridorer utan att finnas. Hon som skriver i sin hemliga bok.  Flickan som varje dag är ingenting, men ändå möter en ängel.

Jag spelar min roll är en roman om kärlek och sorg. En roman om hur det är att vara utplånad till ingenting. Att alltid spela rollen av det som plågoandarna vill att jag skall vara, att aldrig gå säker, att aldrig känna sig trygg. Men den handlar också om att i mörkret finns ändå ljuset och att en dag kan allt förändras.
Jag spelar min roll är en skymningsroman. En kort roman som kan läsas på en kväll


Jag spelar min roll finns som häftad

Köp boken

Recensioner:

"Författaren för fram många budskap i historien: känslan att sakna trygghet och säkerhet, att känna sig utplånad och att spela någon man inte vill vara. Men också att ljuset kan tränga fram genom mörkret och att förändringar kan komma endera dagen. Detta är en kort bok med lättläst språk som läses på en kväll...Den läses med fördel i samband med bokcirklar och liknande. Sammanfattningsvis en bok för alla från femton år som söker en annorlunda och litet utmanande läsning"
Anna Wilner, BTJ

”Det ryms så mycket på de 74 sidorna. Här finns sorg, glädje, vemod och inte minst mobbning och en ung flickas väg bort från sina plågoandar… Monika kallar själv  boken för en skymningsroman. Det är ett vackert ord och passande beskrivning. Jag läste den en höstkväll tillsammans med en kopp te och njöt.”
Bloggen Mimmimaries böcker

 

Läs reportage i Hallandsposten om boksläpp av Jag spelar min roll
Reportage i Hallandsposten inför premiär på teaterföreställningen Jag spelar min roll

Grevens slott ISBN:978-91-978790-5-7

Finns det vampyrer? Vad är en monsterjägare? Vem är greve von Draculs?
Detta är berättelsen om hur Siri, Erik och Viktor besöker grevens slott och avslöjar en vampyr. Det här är också berättelsen om sommaren när de tre vännerna blir monsterjägare och hjältar i staden. Grevens slott är första delen i Monsterjägarna, en spännande bokserie att läsa högt tillsammans eller att läsa själv.Grevens slott är en barnbok för åldersgruppen 6-9 år.

Grevens slott finns som inbunden samt som ljudbok utgiven av Vibery Audiobooks.


Recensioner:

”Spänningen är hög, då händelserna går slag i slag, med cliffhangers, frågor och suggestiva miljöer… Säkert kommer barn i lågstadiet tycka att historien är spännande”
Anneli Stenberg BTJ


Monika Häägg har skrivit en charmig bok med effektfulla cliffhangers och Grevens Slott blir säkert mycket omtyckt av både målgrupp och vuxna.”
Bokbloggen Bo StrömbergVarulvens spår ISBN: 978-91-983125-0-8

Finns det varulvar? Vad är en monsterjägare? Varför försvinner lammen? Detta är berättelsen om hur Siri, Erik och Viktor besöker Sven Jönssons bondgård och hittar spår efter en varulv. Det här är också berättelsen om sommaren när de tre vännerna blir monsterjägare och hjältar i staden. Varulvens spår är andra delen i Monsterjägarna en spännande bokserie att läsa högt tillsammans eller att läsa själv. Första delen heter Grevens slott. Barnböcker för åldersgruppen 6 - 9 år.
Varulvens spår finns som inbunden samt som ljudbok utgiven av Vibery Audiobooks

KÖP BOKEN

Recensioner:

”Boken är lättläst, med större typsnitt och korta kapitel. Handlingen har en tydlig röd tråd som engagerar. Cliffhangers, frågor och dramatiska scener ger spänning. Dialogen är enkel att förstå och för handlingen framåt på ett effektivt vis… det här är en serie som kan väcka läsintresse genom sin drivna handling”
Anneli Stenberg BTJ

Intervju om Varulvens spårHallandsposten>>


Mumiens skatt ISBN: 978-91-983125-1-5


Finns det mumier?
Vad är en monsterjägare?
Vem gör inbrott på museet?


Siri, Erik och Viktor är monsterjägare. De har under sommaren avslöjat en vampyr och fångat en varulv. Nu är det höstlov och en mumie har blivit stulen på stadens museum. Professor Jonesson är upprörd. Barnen vill hjälpa till att hitta tjuven. Men är det verkligen en tjuv? Mumiens skatt är tredje och fristående delen i den spännande bokserien Monsterjägarna. Grevens slott och Varulvens spår är första och andra delen. Barnböcker för 6 - 9 år.Mumiens skatt finns som inbunden. samt som ljudbok utgiven av Vibery Audiobooks

Recensioner:

"Mumiens skatt är fartfylld och spännande. Ett deckaräventyr med inslag av mystik. Jag tror säkert att många kommer att vilja läsa boken. Och jag kan erkänna att det är svårt att lägga ifrån sig den på slutet eftersom tempot är högt och cliffhangers bidrar till att boken är svår att släppa innan deckargåtan är löst."                                                                                                 Barnboksbloggen.se

Riddarens borg ISBN: 978-91-85089-61-1


Finns det spöken?

Vad är en monsterjägare?

Vem gör inbrott på borgen? 

Siri, Erik och Viktor är monsterjägare. De har under sommaren avslöjat en vampyr och fångat en varulv. Under höstlovet har de hittat en försvunnen mumie. Nu är det jullov och barnen besöker julmarknaden på den gamla borgen. Men någon har gjort inbrott och saboterat. Baron Silverstjärna är upprörd. Barnen vill hjälpa till att hitta tjuven. Men är det verkligen en tjuv? Riddarens borg är fjärde och fristående delen i den spännande bokserien Monsterjägarna, en bokserie att läsa högt tillsammans eller att läsa själv. Den är lämplig för åldersgruppen 6 – 9 år. Grevens slott, Varulvens spår och Mumiens skatt är de tre tidigare delarna i serien. Utgiven på Isaberg förlag.

Riddarens borg finns som inbunden utgiven av Isaberg förlag samt som ljudbok utgiven av Vibery Audiobooks.

KÖP BOKEN>>

 Zombiens gåta ISBN: 9789189756298Finns det zombier?
Vad är en monsterjägare?
Vem har gjort inbrott i gravkryptan?

Siri, Erik och Viktor är monsterjägare. De har under sommaren avslöjat en vampyr och fångat en varulv. Under höstlovet och jullovet har de hittat en mumie som försvunnit och upptäckt ett spöke på riddarborgen. Nu är det sportlov och barnen åker skidor till den gamla kyrkogården. I gravkryptan har en värdefull ring försvunnit. Poliskommissarie Lundström är bekymrad. Barnen vill hjälpa till att hitta tjuven. Men är det verkligen en tjuv?

Zombiens gåta är femte delen i Monsterjägarna, en spännande bokserie att läsa högt tillsammans eller att läsa själv. En barnboksserie för åldersgruppen 6 – 9 år.

Köp boken>>

Augustimörker ISBN:  978-91-978790-7-1

Gurlie och Harriet kallas ibland för Tant Grön och Tant Blå. De bor i var sitt hus på Solrosgatan och Prästkragevägen. Gurlie har en hund som heter Skrutten och Harriet har en katt som heter Bella. De är nyblivna pensionärer och sedan tio år tillbaka oskiljaktiga vänner. De läser poesi och böcker, gör cykelutflykter, plockar svamp och nypon. Men när augustimörkret sänker sig över trädgårdarna försvinner Bella, och Gurlie får ett ovälkommet brev. En dag står en polisbil parkerad utanför grannhuset. Under en orolig månad vänds livet upp och ner för de båda kvinnorna. Mord och främlingsfientlighet sveper in med augustimörkret. Tant Grön och Tant Blå blir ofrivilligt indragna.


Augustimörker är en genreöverskridande roman om två äldre kvinnor, feelgood och kriminalroman med främlingsfientlighet och nynazism som sträcker sig från villakvarter i Sverige till ett Grekland i kris.

Augustimörker finns som danskt band

Augustimörker finns också som ljudbok

Köp boken

Recensioner:

"Augustimörker är den typen av mysig bok som jag mer än gärna läser emellanåt. Och jag ser fram emot fler "vuxenböcker" av den här författaren."
Bokbloggen Boklysten

Reportage i Hallandsposten om Augustimörker>>

Völvans spådom ISBN: 978-91-983125-3-9


Vikingatiden lider mot sitt slut. Olof är drottens son och trolovad med den halländske jarlens dotter. Men Olof älskar Saga, som är barnbarn till den gamla völvan Frejdis. En omöjlig kärlek. Völvornas och de gamla gudarnas tid är snart förbi, men människornas tro till den nye guden är svag. Halmstads drott har byggt den första träkyrkan, men byborna går i lönndom till völvan för hjälp och råd. Nu kräver den danske kungen att völvorna förnekar sina gamla gudar, men när Halmstad hotas tar drotten åter de gamla gudarna till hjälp.
År 1062 står ett stort slag utanför Nissans mynning. Den norske kungen Harald Hårdråde har länge härjat utmed den halländska kusten. Den danske kungen Sven Estridsen befäster sin makt och kristendomen genom sockenindelning av sitt rike. I Laholmsbukten blir det en våldsam sammandrabbning.
Völvans spådom utspelar sig i brytningstiden mellan det gamla och det nya. En historisk roman om maktstrider och en omöjlig kärlek i skuggan av völvornas sista tid.
Köp boken>>

Lyckebo ISBN: 9789189605053Linda har precis blivit lämnad av sin man. I chocktillstånd hyr hon ett hus i Lindöbruk, en avsomnad by med sjunkande invånarantal, för att under sommarmånaderna försöka lista ut vad hon ska göra med resten av sitt liv. Hon hinner inte mycket mer än att flytta in förrän hon stöter på entusiastiska och engagerade grannar som kämpar för att Folkets Hus ska överleva och Linda dras en aning motvilligt in i byns gemenskap. Dessutom möter hon någon som kanske skulle kunna vara hennes nya kärlek. En underhållande feelgood med värme, kärlek, gemenskap, engagemang och ett liv i förändring.

Lyckebo är utgiven av Vibery audiobooks februari 2022

Köp boken>>

Jul på Lyckebo ISBN: 9789189756069


Linda har börjat arbeta i Ekered. Under hösten hyr hon Lyckebo av Gösta medan Emil planerar för att bygga upp sitt torp Eket, som brann ner i den stora skogsbranden. Han vill att Linda flyttar tillsammans med honom till torpet. Hon har lovat sig själv att aldrig mer fylla sitt liv med hemligheter. Ändå bär hon på en hemlighet som hon inte vågar berätta.

När höstmörkret sveper in växer både problem och lögner. Folkets Hus är återigen hotat och skolan riskerar att läggas ner. Finns det egentligen någon framtid i Lindöbruk? Eller är byn dömd att långsamt dö? Linda tvivlar samtidigt som hon startar sitt drömprojekt – en julrevy på Folkets Hus. Hon drömmer om snö och tända ljus.
I Jul på Lyckebo får du återigen möta alla vänner i den lilla byn som kämpar för sin överlevnad. I romanen blir det både höstmörker och julmys. Adventsfika, saffransbröd bakat på surdeg, oförglömlig julafton och en sprakande nyårsfest.
Jul på Lyckebo är fortsättningen på romanen om Linda, Lyckebo och den lilla byn Lindöbruk.


Romanen är utgiven av Vibery audiobooks november 2022


Köp boken>>


Vår på Lyckebo ISBN: 9789189756854


Julhelgerna är slut och de grå oxveckorna ligger tungt över Lindöbruk. Våren känns avlägsen. Linda är trött, men drömmer ändå om att köpa Lyckebo av Gösta. Bernard arbetar febrilt med sina konstutställningar. Linda förstår mer och mer att Emil är ledsen. Han ångrar sig och vill att hon ska komma tillbaka till honom. Samtidigt får Linda ett oväntat besök och Folkets Hus är återigen hotat. Går det att bedriva verksamhet i byggnaden? Det lilla barnet är på väg, men finns det ens en skola kvar i byn när den tiden kommer? Vill Linda att hennes barn ska växa upp i en by utan framtid?

 I Vår på Lyckebo får du på nytt möta alla människor i den lilla byn som kämpar för sin överlevnad. I romanen kryper våren närmare. Koltrasten sjunger i skymningen, snödroppar och krokus spirar i rabatten. Vårtecknen sprider både en grön klädnad och en nyvunnen optimism om framtiden. Ett nytt liv ser dagens ljus.

 Vår på Lyckebo är tredje delen i romanserien om Linda, Lyckebo och den lilla byn Lindöbruk.

Romanen är utgiven av Vibery Audiobooks i februari 2023

Köp boken>>