Lyckebo och Jul på Lyckebo

Lyckebo och Jul på Lyckebo

måndag 14 februari 2011

Forntid som skapande processDen 7 april skall jag medverka vid en Läromedelsmässa på Halmstad Arena. Mina historiska ungdomsböcker går väldigt bra att använda både som läs-projekt och för att väcka nyfikenhet för den nordiska forntiden.
Jag gör föreläsningar om bronsålder och fantasi samt kulturprojektet "Forntid som skapande process".
I kulturprojektet besöker jag klasser och berättar om bronsålder. Jag hjälper till att starta igång processen, som elever och lärare själva väljer i vilken form de vill arbeta. Det kan vara allt från teater, utställningar, bilder, dikter, sånger, dans eller eget skrivande. Projektet är ämnesöverskridande, vilket innebär att flera olika skolämnen kan innefattas. Både svenska, historia, geografi, bild, musik och slöjd kan integreras med varandra.
Eleverna startar med att läsa min första bok om bronsåldersflickan Fry och genom den väcks också intresset för en tid som annars kan kännas lite trist och tråkig. Ingen av de elever som jag hittills arbetat med har tyckt att det här är trist. Tvärtom har de upplevt sökandet efter faktakunskap och det egna skapandet som mycket spännande.
För mig skall det bli spännande att medverka vid Läromedelsmässan.

Monika

*****

5 kommentarer:

 1. Som gammal Halmstadbo tycker jag det var speciellt roligt att hitta dig och din blogg. Jag hoppas jag får tillfälle att läsa några av dina egna böcker snart.

  SvaraRadera
 2. Så trevligt med en f.d. Halmstadbo! Mina böcker utspelar sig i Halmstadtrakten fast för 3000 år sedan!

  SvaraRadera
 3. Vad kul att du har skrivit om bronsåldern! Min favoritperiod! ;)

  Sånt här gillar jag! Som arkeolog har jag alltid tyckt att det absolut viktigaste med arkeologin är att levandegöra den för folk som inte är insnöade i ämnet. Annars är det liksom ingen poäng med det hela, tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Jag gillar att arbeta med forntiden i skolan, vi gör ofta film. Animerad film om brosåldern är en hit! Har ännu inte använt en skönlitterär bok som bas. Kanske dags för det nu?

  SvaraRadera
 5. At starta med en skönlitterör bok kan vara ett sätt att väcka intresset. Förhoppningsvis vill barnen sedan arbeta vidare med ämnet och lära sig mer om den tiden. Bra idé med animerad film. Ytterligare ett sätt att gå vidare efter att barnen läst min bok. Det skall jag föra vidare som idé till klasserna!

  SvaraRadera