Böcker av Monika Häägg

Böcker av Monika Häägg
Solbarnet, Månguden, Isvintern, Kungsgården, Jag spelar min roll, Grevens slott,Varulvens spår, Mumiens skatt, Augustimörker, Völvans spådom

torsdag 24 februari 2011

Utmed Fylleån går Fry

Fylleån heter en liten å som slingrar sig genom de södra delarna av Halmstad. Det är ett märkligt namn som jag undrat en del över. Vid denna lilla å utspelar sig mycket av det som händer i mina böcker.
De historiska böckerna utspelar sig i bronsålder och huvudpersonen heter Fry, hon är ett Solbarn och utvald av Solgudinnan. Flickan växer upp på Nygården. På den platsen är idag bostadsområdet Fyllinge och strax intill finns en bro som kallas för Fyllebro. Vid denna bro gjorde Danskarna 1676 sitt sista försök att återerövra Halmstad. De förlorade och många danska soldater miste livet.Därefter har Halmstad och Halland förblivit svensk mark.
Utmed Fylleån går Fry till en plats som jag i böckerna kallar för Kungsgården. Idag finns där ett bostadsområde som heter Brogård. Innan området byggdes gjordes där en stor utgrävning och det upptäcktes att området hade använts både i bronsålder och järnålder. Bl.a. hittade arkeologerna stolphål efter flera stora långhus. Det största var 45 meter. När jag läste om detta så började jag fantisera om att där förmodligen bott någon lokal kung och därför valde jag att kalla platsen för Kungsgården. Gården har en central roll i mina böcker och har till och med fått ge namn åt den fjärde boken, som är den sista boken i serien.
Mina böcker i serien heter: Solbarnet, Månguden, Isvintern och Kungsgården.

Monika

*****

6 kommentarer:

 1. Tack för din kommentar! Glad att mina foton kan skapa tankar och reaktioner. Jag är inte från Halmstad, men det är mitt nya hem och jag trivs enormt bra!

  SvaraRadera
 2. Så roligt att få se miljön där dina böcker utspelar sig och läsa om tankarna bakom böckerna.

  SvaraRadera
 3. mimmiarie, jag brukar berätta och föreläsa om bronsålder och fantasi. Visar bilder och pratar om hur jag tänkt när jag skrivit böckerna. Platserna jag använt är många intresserade av.

  SvaraRadera
 4. Spännande och intressant - alltihop:-)

  SvaraRadera
 5. Nyfiken på att läsa dina böcker. Är du allmänt historieintresserad?

  SvaraRadera
 6. Cathrin, jag är mycket intresserad av historia, men för övrigt bara en amatör på området. Jag har läst mycket faktakunskap om bronsålder för att kunna skriva de här böckerna. Det tog mig några år innan jag startade skrivandet.

  SvaraRadera