Lyckebo och Jul på Lyckebo

Lyckebo och Jul på Lyckebo

måndag 28 februari 2011

Camilla och Micke av Karin WahlbergKarin Wahlberg är deckarförfattaren som nu också skriver för unga.
Jag har tidigare läst Camilla och lögnen och 2010 utkom fortsättningen som heter Camilla och Micke.
Lillayster Camilla lever med sin pappa och hans nya sambo Arg-Britt. Eller som hon egentligen heter Maj-Britt, men Camilla tycker att hon nästan alltid är arg och kallar henne därför Arg-Britt. Inte så Maj-Britt hör det utan bara tyst för sig själv. I familjen finns också Camillas storebror Micke och Maj-Britts lilla flicka som heter Sophie.
I första boken upptäcker Camilla att Micke är en tjuv och i slutet lovar han henne att sluta med stölder. Men bara om Camilla lovar att inte skvallra. Ganska snart finner Camilla att Micke umgås med äldre killar och att han inte slutat med stölderna. Hon får problem med sin lojalitet.
Det är inte lätt för en liten flicka att bära omkring på vetskap om sådana saker. Hon försöker vara som vanligt men det går ju inte.
Som väl är träffar Camilla en ny vän som heter Bella. De bli bästa kompisar och hos henne får Camilla det stöd som hon behöver när hon inte har någon annan att vända sig till.
De här böckerna är både spännande och tänkvärda. Jag tycker att Karin Wahlberg berättar på ett övertygande sätt om Camillas liv och om hennes saknad efter sin mamma. Jag undrar hur många små Camillor det går omkring i vår värld.

Är du intresserad av fler tips som jag skrivit om böcker så kan du läsa här.

Monika

*****

7 kommentarer:

 1. Hur bryter man inneboende konventioner så som att blodsband kräver villkorslös lojalitet, när den egna moralen protesterar inombords?

  SvaraRadera
 2. Oj, vad många bloggkontakter du har - hinner du verligen läsa alla dessa? (obs. det här inlägget har ju inget samband med ditt inlägg men jag blev i alla fall imponerad av den)./cathrin

  SvaraRadera
 3. Den ofrivilliga, Det är inte lätt för en vuxen att bryta mot blodsband och det måste vare ännu svårare för en liten tjej på 10 år.
  Cathrin, Jo det är många men jag läser inte alla varje dag. Tittar på rubriker och ser om någon känns intressant.

  SvaraRadera
 4. Tänkte bara att det är en samlad fråga för hela mänskligheten, och hur svårt det är, i synnerhet om man är en flicka på 10 år. Finns så mycket att fundera på, nu ledde tankarna vidare till arvssynd. Blir en eftermiddag av filosoferande det här...

  SvaraRadera
 5. Jag älskar böcker.
  Mest deckare :)
  Så....jag är tacksam för alla braiga tips på bra böcker.
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 6. Lojalitet och blodsband är jätteintressant. Min storebror tvekade inte en sekund att hålla mig om ryggen när jag fick skulden för ngt som min styvsyster egentligen var skyldig till. Han ställde upp för mig och det glömmer jag inte. Men jag hade aldrig 'offrat' min styvsyster, då hade jag hellre tagit på mig skulden.

  SvaraRadera
 7. Karin Wahlberg är jätteduktig, vad kul att hon skriver ungdomsböcker också!

  SvaraRadera