Böcker av Monika Häägg

Böcker av Monika Häägg
Solbarnet, Månguden, Isvintern, Kungsgården, Jag spelar min roll, Grevens slott,Varulvens spår, Mumiens skatt, Augustimörker, Völvans spådom

onsdag 6 juli 2016

De sista vittnena av Svetlana Aleksijevitj


Svetlana Aleksijevitj fick Nobelpriset i litteratur 2015. Hon är född 1948 i Ukraina och uppvuxen i Vitryssland. Hon har skrivit en lång rad böcker bl.a. Kriget har inget kvinnligt ansikte och Bön för Tjernobyl. Nu har jag läst hennes omskakande De sista vittnena.

I boken får läsaren hundra små berättelser från barn som växte upp under andra världskriget. Under perioden 1978 – 2004 samlade Aleksijevitj berättelser från kriget på östfronten. De startar alla under sommaren 1941 och utgår från att de vuxna berättar om sin upplevelse av kriget, sett ur barnens ögon. Det är pappor som försvann till fronten, mammor som flyr med sina barn eller ansluter sig till partisanerna. Barn som plötsligt blir föräldralösa och hamnar på barnhem.

Jag trodde jag visste nästan allt om andra världskriget. Jag har läst mängder med böcker om krigets fasor och förintelseläger. Ända sedan jag var liten har kriget funnits som en skugga, ett hot, något avskyvärt som hände strax före min egen födelse. Men ändå upptäcker jag att jag inte vet allt, och att jag förmodligen aldrig kommer att veta allt. För varje historia häpnar jag över människans grymhet och funderar också över om de framryckande tyska trupperna var mer grymma mot ryssarna än t ex hur de behandlade fransmän vid ockupationen av Frankrike. Att inte ens skona små barn, som försöker gömma sig, eller mammor som förtvivlat skyddar sitt barn med sin egen kropp, vittnar om en total hänsynslöshet. Jag läser från första till sista rad, historierna är de samma, men ändå hela tiden olika. För varje barn och människa har sin egen historia, sin egen upplevelse av ögonblick, dofter, rädsla.
Det här är de sista vittnena, och det minsta jag kan göra är att läsa deras berättelser.


Monika

De sista vittnena hos Adlibris/Bokus/CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar