Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

söndag 29 maj 2011

Våldsamma sammandrabbningar i bronsålder

Läste en liten oansenlig artikel som var publicerad i min lokala tidning Hallandsposten.
Under rubriken: Vetenskap, fanns en text från (TT) om ett bronsåldersslag i norra Tyskland. Sådant får alltid mina ögon att titta en extra gång.
En grupp arkeologer har gjort utgrävningar längs Tollensefloden och hittat kvarlevor av ett hundratal, främst unga män, rester av hästar och träklubbor. Många uppvisar skador på kraniet, hårda slag och pilspetsar. Exakt plats för slaget är oklart för kropparna tycks ha dumpats i floden och flutit en bit nedströms innan de spolats iland. Slaget är beräknat till ca 1200 f.Kr.
Det här slaget vid en flod i norra Tyskland passar så otroligt bra in i min sista bok om Fry. Genom alla böckerna beskriver jag, i historiska drömsekvenser, uppväxten för Frys mamma och morföräldrarna. Utan att avslöja för mycket om vad som händer i sista boken, Kungsgården, så kan jag säga att det här slaget finns med som en del av den ganska kortfattade historiebilden. Det är inte beskrivet som ett slag, men det är något dramatiskt som händer och det händer i norra Tyskland. I mina tankar har det varit något liknande. Är det inte konstigt? Jag har skrivit i boken om denna händelse som jag inte visste något om. Nu läser jag om den.
Den som vill veta mer om denna utgrävning kan läsa om arkeologernas slutsatser i tidskriften Antiquity.
Bilden är från Fylleån
. Den lilla ån som flyter nedanför den plats som jag kallar Kungsgården. Idag finns där ett bostadsområde som heter Brogård, men en gång i tiden fanns där stora långhus både från bronsålder och järnålder.

Vid Fylleån har också varit ett stort slag. 1676 var sista gången danskarna försökte erövra Halmstad. Slaget brukar kallas för: Slaget vid Fyllebro. Danskarna tog sig aldrig över ån och efter det har Halland fortsatt att tillhöra Sverige.


Monika

6 kommentarer:

 1. Märkliga saker har hänt..kände lite ilningar idag när jag vandrade i Virshults skogen..följde den lilla bäcken..var tillbaka i dina böcker..ha det..Maria

  SvaraRadera
 2. Hade jag varit du hade jag styrt stegen till Tollenseefloden.

  SvaraRadera
 3. Sådan svindlande tanke att du redan skrivit Kungsgården - häftigt:-) STARKT!

  Kanske ska tänka lite mer historiskt tillbaka där jag sätter ner mina fötter framöver ...

  SvaraRadera
 4. Wow, vilket fantastiskt sammanträffande! Så spännande att höra om tycker jag :) Hoppas det kommer mer information senare!

  SvaraRadera
 5. Snopet. Intressant och spännande.
  Tänk vad roligt att få veta lite historia.
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 6. Låter spännande och lite läskigt är det att tänka sig hur det var. Här uppe på berget finns ett stup där det sägs att man knuffade ner danskar när de var här och krigade.... /Anette

  SvaraRadera