Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

söndag 15 maj 2011

Den dansande djävulen av Martin Widmark

Den dansande djävulen av Martin Widmark är första delen i trilogin Tyko Flores äventyr med illustrationer av Henrik Tamm.
Martin Widmark är mer känd som författare till böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå och jag har tidigare skrivit om den spännande historiska boken Kabinettets hemlighet.
Tyko Flores är en 13-årig grävling som arbetar och lever flera hundra meter ner i den mörka silvergruvan. Han och många andra småpojkar arbetar med att leta efter silver, som ska bekosta Den dansande djävulens överdådiga fester ovan jord. Bara en dag i veckan, på söndagar, får de göra en vådlig resa med korgen upp ur gruvan. De blir då kedjade tillsammans och får besöka gudstjänsten i kyrkan utanför stadsmurarna.
Men så en dag finner Tyko en uråldrig järnlucka i bergets vägg. Luckan leder till en resa genom tre världar. Fortsättningen heter Fyrtornet i Son-Li (utkommer i augusti) och tredje och avslutande delen heter Polyhymnias guld.
Jag har med stor spänning läst första delen. Boken är för åldersgruppen 9-12 år, men är mycket välskriven och går alldeles utmärkt att läsas av en äldre läsekrets. De vackra svartvita illustrationerna förstärker bokens text.


Monika*****

5 kommentarer:

 1. Vilket häftigt tema - inte utan att fantasin drar i väg åt ett alldeles speciellt håll ...

  SvaraRadera
 2. Tänk så många böcker det finns som man inte hade en aning om att dom fanns.
  Tack för alla sina boktips.
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 3. Vad kul att du gillade Tyko Flores och även tipsar andra om den! Du har väl inte missat att det även finns en blogg om Tyko Flores? tykoflores.se

  Hälsningar
  Elisabeth som jobbar med Tykobloggen

  SvaraRadera
 4. jo, de bra barnböckerna funkar även för vuxna

  SvaraRadera
 5. Elisabeth:
  Jag kommer säkert att läsa 2:a delen när den kommer och förmodligen skriva om den också. Jag skall tänka på att nämna om Tykoflores.se. Det är alltid kul när det finns lite extra att läsa och uppleva runt en bok!

  SvaraRadera