Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 28 maj 2011

Världshemligt och Bladen brinner av Barbro LindgrenNu har jag också läst både Världshemligt och Bladen brinner av Barbro Lindgren. De är fortsättningen på Jättehemligt som jag skrev om för en tid sedan.
Barbro Lindgren berättar på ett underbart och humoristiskt sätt om sin egen uppväxt mellan tio och femton år. Det står på baksidan av böckerna att det är uppriktiga och gripande berättelser och det vill jag verkligen hålla med om.
De tre böckerna har utkommit i ny upplaga på Karneval förlag. (Utgivna 1971-1973 på Rabén och Sjögren). I den nya upplagan finns det foto från Barbro Lindgrens egen ungdomstid och de förstärker hennes berättelse. I Bladen brinner finns också det refuseringsbrev som Astrid Lindgren skrev till den unga Barbro 1952. Astrid uppmanar den unga författaren att inte tappa sugen. Hon skriver också att ALLA författare får sina första manuskript i retur.
Något att tänka på.
Alla tre böckerna är underbart underhållande att läsa och jag var helt enkelt tvungen att skriva en gång till om mina läsupplevelser, nu när jag läst alla tre.

Monika

9 kommentarer:

 1. Å tack för att du skrev om de här böckerna! De lånade jag åtskilliga gånger från biblan när jag växte upp. Jag minns att det fanns sådan igenkänning (jag ville ju också bli författare;)) och jag skrattade så tårarana rann, särskilt åt hennes lärare som pratade om "fåglarne". Du ser att jag minns fastän det är över 40 år sedan:). Då har en författaren lyckats. Ska genast beställa mina barndomsfavoriter. Tack än en gång!
  Kram, Maria

  SvaraRadera
 2. Jag brukar alltid läsa Jättehemligt högt för eleverna i skolår 3. Den är underbar som högläsningsbok!

  SvaraRadera
 3. 30 år sedan skulle det stå *s*

  SvaraRadera
 4. Åhh, då har jag något att se fram emot - tack för tipset:-)

  SvaraRadera
 5. Måste kolla biblioteket! vad skulle man göra utan detta bibliotek? :)

  SvaraRadera
 6. Maria: Kul att de tillhör dina favoriter. Jag kan säga att de håller än idag.
  Trillingnöten: Håller med! Vad skulle man göra utan biblioteket. Hela mitt hus skulle förmodligen vara fullt av böcker, från golv till tak. Nu är det ändå väldigt fullt i hyllorna. Fastän jag jobbar stenhårt på att låna nästan allt.

  SvaraRadera
 7. Joanna: Jättehemligt är en riktigt bra bok för 3:orna.

  SvaraRadera
 8. Åh, jag minns också dessa böcker från min barndom. Tyckte jättemycket om dem. Vad kul att de gått till omtryck!! Tack för att du påminde om dem, ska genast låna till döttrarna.

  SvaraRadera