Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

fredag 20 maj 2011

Jag är ingen mullbärsträdsexpert

För några år sedan fick jag ett litet mullbärsträd av min svägerska. Okunnig som jag var om hur stora sådana träd kan bli så satte jag det lilla minimala trädet mellan min forsytia och min vinbärsbuske. Det tyckte jag var en bra plats. Precis intill staketet.
Förra sommaren bestämde jag mig att flytta det lilla livet som numera hade vuxit sig uppåt min egen längd. Det började bli lite trångt mellan de andra buskarna. Upptäckte också att ett mullbärsträd kan bli uppåt 5 meter högt.
I höstas grävde vi upp trädet och flyttade ut det i gräsmattan. Där hade det lite mer rymd att utveckla sin trädkrona och skjuta i höjden.
I vår blev jag orolig. Hade jag tagit död på trädet?
Enbart kala grenar har lyst mot mig. Alla andra träd och buskar har slagit ut och inramat min trädgård i grönt. Mitt på gräsmattan står det kala mullbärsträdet.
Jag är okunnig om mullbärsträd.
Nu börjar bladen veckla ut sig. Fortfarande ser det vårkalt ut, men bladen växer för var dag som går. Är det så att mullbärsträd är väldigt sena? Eller är det min omilda behandling genom att flytta på trädet som åstadkommit de sena bladen?
Någon mullbärsträdsexpert som vet?

Monika

10 kommentarer:

 1. Fem meter högt? Oh my god. Vi har ett i vår trädgård som de tidigare ägarna planterade men det ser mer ut som en buske som är en meter hög. Men börjar bli bred. Finns det både träd och buskar tro? Vår buske (träd?) har fått blommor som ser ut som sälg redan. Men är annars ganska kal vad gäller bladen.

  SvaraRadera
 2. vi har också ett mullbärsträd, men flyttar inte på det varje år.. Våran trivs med trångboddhet och lite sällskap av andra buskar.

  SvaraRadera
 3. (vill/måste man, kan man knipsa av en störande gren efter midsommar, när det finns blad, för då blöder inte mullbär)

  SvaraRadera
 4. P.P.S.
  vårt mullbär har kommit ungefär lika långt, våren har varit kall.

  SvaraRadera
 5. Mullbär låter så mustigt och gott:-)
  Kanske att trädet blev lite för kall om fötterna vid flyttningen?

  SvaraRadera
 6. Oj, sånt där vågar jag inte syssla med :) Jag hoppas din överlever! Men det verkar ju onekligen så :)

  SvaraRadera
 7. Tyvärr så har jag ingen aning.
  Hade det varit en fråga om Änglatrumpeter hade jag säkert kunnat svara,men träd..nä,tyvärr. Jag kan inget om träd.
  Hoppas att du får svar av någon annan.
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 8. Jag var på väg att köpa ett litet mullbärsträd för ett tag sedan- men vågade mig inte på... men tänk så fint ...jag tror att ditt lilla träd hämtar sig- många plantor har farit illa under vintern.

  SvaraRadera
 9. Att ha sitt eget vårdträd e en speciell känsla..har en liten Klotpil som såg väldigt kal ut men nu grönskar den för fullt..hav tålamod..på tal om hundbilden så visst e det jag som ligger där..ha det..Maria

  SvaraRadera
 10. Tack för alla råd och tips! Jag tror det lilla livet kommer att klara sig. Jag har lovat att inte flytta på det mer. Nu har det sin plats i gräsmattan och där får det stå!

  SvaraRadera