Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

torsdag 5 maj 2011

Kokongs långa resa av Maud Mangold
Ibland hittar jag små guldbitar i böckernas värld.

Då och då roar jag mig med att läsa bilderböcker för små barn. Jag brukar titta på nyhetshyllan på mitt bibliotek. Där finns det många spännande böcker som slinker ned i min, för det mesta, alldeles för fulla kasse.
Kokongs långa resa av Maud Mangold och med illustrationer av Sassa Buregren heter mitt senaste fynd (Jag tror att Sassa Buregren också har bidragit med idéer till boken).
Kokong är ett litet knyte som ligger på en tåghylla. Det lilla knytet är på väg mot okänt mål. En stins lyfter och skakar, vrider och vänder. Då vaknar det lilla knytet och får följa med hem till stinsens julfirande. Till en okänd värld med ugglor och granar och is-över-täckta pölar.

Kokongs långa resa är en liten underbar bok med vackra bilder och underfundiga ord. Den handlar om att lämna ett land och hitta tryggheten någon annanstans.
Har du inga små barn att läsa den för så går det väldigt bra att även som vuxen läsa den för sig själv!

Monika


*****

12 kommentarer:

 1. jag läser gärna det du skrivit om Mumin. Människor omkring mig, brukar lite försynt påpeka att jag är som Too-ticki. Så jag har hög igenkänningsfaktor med Muminvärlden...

  SvaraRadera
 2. Sassa och Maud jobbar väldigt nära och tillsammans med sina böcker, detta är nummer tre.
  Det är nog fortfarande ovanligt att författare/illustratör jobbar så, men det kommer. Sen är vi så läskigt vana vid att tänka oss att det är författaren som är den som "gör" boken, även om en stor del av berättelsen ligger i bilden.

  SvaraRadera
 3. Maud och jag har gjort en liten utställning om vårt samarbete och om hur Kokongs långa resa kom till. Den har vandrat runt på bibliotek under våren, just nu på Varbergs bibliotek men flyttar i dagarna till Falkenberg. Kul att du gillar boken, Monika!

  SvaraRadera
 4. Den ofrivilla B:
  Det var så rysligt länge sedan jag skrev manuset till pjäsen (jag tror knappt det finns digitalt, bara i papperskopia!) Det var ett av mina tidiga litterära försök så jag vet inte hur stor kvalité det är på texten. Men publikt var det succé. Den enda gången som alla biljetter var slutsålda innan premiären.

  Jessika:
  Bilden är minst lika viktig som texten. Är det ett bra samarbete så förstärker text och bild varandra.

  Sassa:
  Så roligt med utställningen! Den vill jag se. Kommer den kanske till Halmstad också? Annars får jag ta mig en tur till Falkenberg!

  SvaraRadera
 5. Den Ofrivilliga B:
  Kom på att jag betraktar nog mig själv som "Snusmumriken". Kanske för att jag är så ointresserad av att äga en massa tyngande ting!Ett tält i ryggsäcken skulle nog passa mig bäst!

  SvaraRadera
 6. Vi måste träffas och prata Mumin!
  Jag flyttade i april och flyttade igen i november, i samband med det, har jag hittat en massa texter, uppsatser och avhandlingar...det som skrevs tidigt, är inte alltid det sämsta...
  Kram från too-ticki

  SvaraRadera
 7. Den måste jag försöka hitta. Bra barnböcker kan man aldrig få för många av.

  SvaraRadera
 8. Jag är alltid på jakt efter bra barnböcker, för min egen dotter och för mina elever :) Och den här verkar fin. Ska kolla upp den :) Tack!

  SvaraRadera
 9. Vad bra att du kommer med sådana bra boktips.
  Både för stora och för små.
  Ha en toppen dag.
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Too-Ticki
  Det där med mumin får vi verkligen göra något åt!
  Kom på att idag ser jag mer eller mindre ut som "Lilla My". Blev t.o.m. kallad för hennes namn när jag var på gymet på morgonen! Så jag är nog lite-lilla-My-också!

  SvaraRadera
 11. ha ha ha! Klart vi måste göra nåt åt det här med Mumin! Jag ser mer eller mindre ut som Too-ticki, men har även blivit kallad Snusmumriken. Allt hänger uppenbarligen ihop.Vilket har du närmast till, Nyhems torg eller Östra stranden?

  SvaraRadera
 12. Närmast är nog Nyhems Torg men det är trevligast på Östra stranden! Vi får hitta en dag som vi kan träffas!

  SvaraRadera