Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

onsdag 11 maj 2011

Jättehemligt av Barbro LindgrenBarbro Lindgren har skrivit många härliga barnböcker. Loranga, Masarin och Dartanjang är nog mest kända och de har också blivit teater, opera och film. Böckerna om Max med illustrationer av Eva Eriksson kommer jag ihåg från mina barns tidiga år och när jag läste Kalle har fått en liten syster för min äldste son blev han väldigt besviken över att han sedan inte fick en liten syster utan en liten bror.
Nu har jag läst Jättehemligt som har kommit i en nyutgåva med foto från Barbros barndom. I boken berättar hon om sin egen uppväxt från tioårsåldern. Det är en ung människas första möte med livets realiteter och den är skriven så att det verkligen känns som att de är en tioåring som berättar. Jättehemligt är första delen i en serie barndomsberättelser och de andra heter Världshemligt och Bladen brinner.
Jättehemligt kom ut första gången 1971 och då var Barbro nästan 45 år. Jag tycker det är fantastiskt att hon behållit känslan av barndomen så väl som hon lyckats med i sina texter. Jag är full av beundran.
Läs den här boken som vuxen och läs den för barn. Jag tror att alla åldrar kan finna glädje i Barbro Lindgrens varma barndomsminnen.

Monika*****

3 kommentarer:

  1. Ojojoj..det är många böcker jag ska läsa nu .)
    Kram och tack för tipset.

    SvaraRadera
  2. Och där utökades min lista! :)

    SvaraRadera