Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

söndag 1 maj 2011

Första maj
Varför firar vi första maj?
Ja, det finns minst två orsaker. För mig är den ena väldigt självklar, men den andra orsaken blev lite mer av historisk kunskap för mig. Första maj har firats redan i förhistorisk tid. Kanske inte så konstigt. Det är vid den här tiden som våren verkligen gör sig påmind.

Nu citerar jag Wikipedia om Första maj som förhistorisk företeelse:

”Första maj har en lång "förhistoria". Sedan antiken har folk i Europa och på andra håll i världen firat vårens ankomst med en fest. De tidigaste Första maj-firanden går ända tillbaka till tiden innan kristendomen anlände till Europa. Till exempel det keltiska firandet av Beltrane och även Valborgsmässoafton i de germanska länderna. Trots att de hedniska firningarna långsamt började försvinna när Europa blev kristet så överlevde en mer sekulär version av firandet inom skolor och kyrkor i Europa. I denna form så är Första maj mer känd för sina traditioner som att dansa runt en Majstång och kröningen av Majdrottningen, i vissa länder. Än idag firas de gamla hedniska riterna från 1 maj av nyhedniska grupper.”

Nu citerar jag Wikipedia om Första maj som arbetarrörelsens dag:
”Arbetarrörelsens förstamajdemonstrationer var från början intimt förknippade med kampen för åtta timmars arbetsdag. I maj 1886 höll en grupp lokala anarkister ett möte i Chicago där bland annat krav på åtta timmars arbete framfördes. I slutet av detta möte, som ägde rum på Haymarket Square, kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstranterna.. Efter mötet greps ett antal av de organiserade arbetarnas ledare och flera av dessa fängslades eller avrättades. De tre som dömdes till fängelse benådades 1893, då det ansåg att samtliga åtta ha dömts på otillräckliga grunder. Det har inte kunnat fastställas vem som kastade bomben. Till ”Chicagomartyrernas” minne och för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag internationellt utropade Andra internationalen två år senare 1 maj till den internationella generalstrejkens dag på den amerikanska delegationens förslag.”

De här två orsakerna är grunden till vårt Förstamajfirande.
Första maj är också den enda helgdagen som inte har borgerlig eller religiös anknytning. Den är det arbetande folkets egen dag. Kanske känner människor i dagens Sverige inte de historiska knytningarna utan upplever bara den här helgdagen som en helt vanlig ledig dag. En dag då man är fri och pysslar i trädgården eller cyklar med fikakorgen till stranden, om vädret tillåter.

Jag sitter här och funderar över om den här dagen betyder något speciellt eller om den bara är en ledig dag. Det här året infaller den till och med på en söndag och då är de flesta ändå lediga. Har den någon betydelse i vårt nutida samhälle…

Monika

*****

5 kommentarer:

 1. Ibland glömmer man bort att de lediga dagarna faktiskt har en historia,oftast är det man tänker på är just ledigheten i dagens stressande samhälle. Bra och tänkvärt inlägg.

  SvaraRadera
 2. De har jag också funderat över, har denna dag någon betydelse idag? Det känns inte som att 1 maj tas på allvar. Kanske på grund av oss lite yngre. Som inte ser nån mening med dagen alls. Det blir ju aldrig bättre i alla fall. Kanske borde den bli större med tanke på vad som sker i vårt samhälle idag. Folk som blir tvingade till jobb som är meningslösa egentligen, eller inte ens kommer ut i arbetslivet...rättvisa löner...

  SvaraRadera
 3. Jag jobbade i helgen men inte fick vi mer betalt för det.
  Nä..första maj är alltså inget speciellt.
  Tycker Kommunen i alla fall ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Tänk at den dagen har betytt så oerhört mycket för arbetarrörelsen ändå - det har jag med mig sedan barnsben även om jag aldrig en närvarat. Men jag tänker på just det varje år den dagen ...

  SvaraRadera
 5. Camilla:
  Det är stor skam att Kommunen inte betalar extra när du arbetar på en sådan dubbelhelgdag! Den dagen är ju faktiskt din och alla andra arbetande människors!

  SvaraRadera