Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

måndag 24 januari 2011

Svart Kvark av Annica WennströmEn av de första böcker jag läst under början av 2011 är Svart kvark av Annica Wennström.
Jag träffade Annica på Författardagen i Hässleholm och vi som medverkade fick som tack en bok av någon av de andra författarna. Jag blev väldigt glad över att jag fick en bok av Annica. I höstas läste jag hennes Lappskatteland och blev väldigt fascinerad och imponerad av den. Därför kändes det extra spännande att jag fick möjligheten att läsa ytterligare en bok av henne.
Jag kan säga att jag inte blev besviken.
Svart kvark handlar om människorna i ett norrländskt brukssamhälle. Från 1930-talet och fram till nutid. I boken görs nedslag i åren 1936, 1984 och 2005. Vi får följa några unga människor i fattigdom, utanförskap, drömmar, uppror, skam och frihet. Den fattiga ”splitvedsjäntan” Josefa talar sig varm om kvinnosaken, förändring och en ny värld.
Annicas språk är vackert och poetiskt. Lite problem har jag med den norrländska dialekten men det går bättre och bättre ju längre jag läser i boken. Jag vill jämföra henne med Per-Olof Enquist. Fast Annica skriver nästan bättre.
Jag slår ihop boken med en stor suck. Den här författaren är värd så oehört mycket större uppmärksamhet. Hon skriver med stor kraft. Ord som går rakt in i själen.
Jag säger bara: Läs den!

Monika

*****

7 kommentarer:

 1. Oj, det var inte dåligt att skriva att hon skriver bättre än P-O Enquist! Då måste hon skriva bra!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 2. Jo, Kim det var min upplevelse av den här boken. Jag har läst mycket av P-O och tycker väldigt mycket om det han skriver så då förstår du att jag var väldigt överväldigad av Annicas bok!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Tack för hälsning på min blogg! Vad roligt att vara författare på riktigt!
  Jag är också en stor tedrickare och hittills är jag väldigt besviken på utbudet här i England. Mitt absoluta favoritte är Söderblandning från The Tea Centre of Stockholm. Varje gång jag dricker det undrar jag varför jag överhuvud taget någonsin dricker något annat :) . Går att beställa på nätet om jag blir desperat.
  Så kul att din favoritbok är Boktjuven! Den ska jag börja läsa för äldsta dottern NU! Spännande.
  Ha en fin dag! KRAM Ingrid.

  SvaraRadera
 4. Franziengland: Boktjuven är helt underbar och samtidigt fruktansvärt hemsk och tragisk. Den är ju väldigt tjock men när jag läste den så ville jag att den inte skulle ta slut. Jag sparade och sparade på de sista kapitlen.
  Söderblandning har jag nog inte smakat. Det låter gott, jag får försöka leta upp det! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 5. Läser man högt för sin 14-åring med allt vad det innebär av distraktion av läxor, fb och kompisar, så att man inte ens hinner läsar varje kväll, men ändå försöker hålla fast vid det bara för att det ändå är mysigt, så lär nog den här boken räcka fram till sommaren :).
  Önskar jag kunde skicka över lite te till dig, men det blir svårt. Om du har vägarna förbi Stockholm och lite tid över någon gång, rekommenderar jag varmt tebutiken som är en upplevelse i sig.

  SvaraRadera
 6. Franziengland: Jag hoppas ni håller ut med Boktjuven. Trots allt annat som distraherar. Den har så mycket att säga både till ung och gammal. En bok som går att läsas av alla.

  SvaraRadera