Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 14 januari 2017

Walden av Henry David Thoreau


Jag har länge tänkt att läsa Walden av Henry David Thoreau (1817–1862), och nu har det äntligen blivit av. En klassiker med stort K. Boken utkom redan 1854 och har sedan dess utkommit i många upplagor och översättningar.

1845 startar författaren Thoreau ett experiment. I kanten av den lilla sjön Walden i närheten av Concord i Massachusetts bygger han en liten enkel stuga och lever sedan under två års tid på det som han själv kan åstadkomma med sina händer. Han hugger ned några träd, och han odlar potatis, majs, råg och bönor. Hela tiden med utgångspunkten i att inte odla mer och inte arbeta mer än vad som är nödvändigt för hans egen överlevnad. Han fiskar i sjön och han iakttar naturens växlingar. I boken beskriver han ett år från sommar till nästa sommar. I berättandet ingår hans filosofiska tankar om livet och hur vi lever våra liv.
En kopia av Thoreaus lilla hus i Walden
Jag fångas starkt av den här berättelsen, och inser att jag långt tidigare är påverkad av Thoreaus tankar. Många har inspirerats av hans tankar och sedan fört dem vidare.  Bland annat Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Leo Tolstoj och Tomas Tranströmer. Att leva enkelt och anspråkslöst och ändå finna glädje i det som sker, att varje dag se de små under som ligger som pärlband runtomkring dig, att inte sträva efter mycket utan finna glädjen i det lilla. Att vara en fundersam iakttagare och ta vara på livet och leva varje stund betyder inte att du måste arbeta för att fylla ditt liv med saker och ting. Fundera över om verkligen det är mödan värt att ständigt arbeta för nya rikedomar.
Thoreaus tankar är märkligt levande efter mer än etthundrafemtio år. De går inte att sammanfatta på några få rader. Läs boken och funder över dina egna val i livet.


Monika

Walden hos Adlibris/Bokus/CDON

2 kommentarer:

  1. jag älskade den här boken! http://mrscalloway.blogspot.se/2014/11/walden-en-lisa-for-sjalen.html

    SvaraRadera
  2. Jag förstår det. Jag blev också väldigt fascinerad av hans tankar, som kanske är ännu mer aktuella idag än vad de var för 150 år sedan.

    SvaraRadera