Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

torsdag 3 januari 2013

Nytt år - nya tankar startas med gamla


Så har vi då passerat in i ett nytt år. Vad kommer det nya att föra med sig?
Ingen vet, bladet ligger oskrivet.

Jag börjar lite trevande med lugna dagar som innehåller lite summeringar och tillbakablickar. Jag har skaffat mig en ny dator i julklapp så den har jag pysslat med under de första dagarna. Jag har också räknat mitt bokförlags lagerstatus. Inventering skall göras den 1 januari. Blir lycklig över att se hur lagret har minskat mycket under 2012.

Under de första dagarna har jag också funderat över vilken bok som var den bästa av alla böcker jag läste under året som gick.
 

Länge under hösten var jag ganska säker på att det var Jellicoe Road av Melina Marchetta, men i början av december läste jag klart nobellpristagaren Mo Yans fantastiska Ximen Nao och hans sju liv. Två väldigt bra böcker som båda får dela på förstapriset. Två helt skilda böcker. Skrivna ur helt olika synvinklar, men ändå två väldigt fantastiska författare.

Jag är glad och priviligierad som läser och som får läsa böcker. Det är en fantastisk källa till rikedom. Jag hämtar, för det mesta, mina böcker på biblioteket. Vilken förmån att kunna gå in och välja bland alla dessa litterära verk som står som pärlor och lyser på hyllorna. Alldeles gratis.
Bl.a. allmänna bibliotek var en av Pariskommunens (mars 1871) krav och löften. För oss nutidsmänniskor är det en självklarhet och en rättighet.

Det tänker jag på varje gång jag går in i ett bibliotek, böckernas tempel.

 
Monika

4 kommentarer:

 1. God fortsättning på bokåret 2013! Bibliotek är en fantastisk inrättning. Just nu håller man på och renoverar det stora huvudbiblioteket i min stad och jag känner mig lite hemlös. Jag önskar att ännu fler skulle upptäcka hur fantastiskt ett bibliotek är.

  SvaraRadera
 2. Böckernas tempel - så vackert sagt och tänkt!

  SvaraRadera
 3. Roligt med en ny dator. Men med det följer det en massa jobb ;)
  Som sagt...bibliotek är såååå bra!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Vad trevligt med en ny dator men alltid ganska jobbigt innan man blir klar. Den bästa boken jag läst år 2012 är Halleda med Nils-Ude. Närmare bestämt den enda boken jag läst. Jag tror nog du har hört talas om den. Det är ju en bok på Skånska. En del ord kan vara svårbegripliga men jag klarade alla.Ha en bra fortsättning på det nya året. Kram/Anita

  SvaraRadera