Lyckebo och Jul på Lyckebo

Lyckebo och Jul på Lyckebo

lördag 13 oktober 2012

Mo Yan och elefanter


En ny nobelpristagare i litteratur. Nr 109 i raden. Mo Yan är från Kina och man. Endast 12 av pristagarna har varit kvinnor. Förra året var det en man, året dessförinnan var det också en man. Tranströmer var verkligen värd priset, men borde inte Svenska Akademien fundera över att utjämna den totala manliga dominansen. Det verkar inte som att det finns några sådana tankar. Eller finns det inga kvinnliga författare som är tillräckligt bra? Det får mig att tänka på elefanter.

Mitt favoritdjur är elefanten. Jag älskar den stora tunga kroppen. De finurligt viftande öronen. Den märkliga snabeln. De kloka ögonen som glimmar i den skrovliga och rynkiga huden. En elefant har ett fantastiskt minne. Det sägs att de återvänder till ”begravningsplatsen” och gråter över sina förlorade släktingar. De har också en ovanligt bra förmåga i att samarbeta.

Jag har samlat elefanter i olika former. Tavlor, smycken, figurer, sagor. En gång fick jag rida på en elefant. Det var lite skrämmande. Trots att det är mitt favoritdjur. Jag har stor respekt för detta jättelika djur som äter 150 kilo föda per dygn. Träd, buskar, frukter, rötter, färskt gräs. Jag tror de måste äta hela tiden.

Honorna och ungarna lever i familjegrupper som leds av en matriark. För det mesta är det gruppens äldsta och mest dominerande hona. Hannarna lever ensamma. De kommunicerar och pratar med varandra i gruppen. De har en mängd olika ljud, som bara de själva kan förstå.

Kanske borde Svenska Akademien titta mer på elefanterna.

Patriarkat har vi nog av, tycker jag.
 
Bilden på Mo Yan har jag lånat på Wikipedia.

 
Monika

6 kommentarer:

 1. Ja vem är han den där... har aldrig hört talas om honom...

  SvaraRadera
 2. Klart det måste finnas lika duktiga kvinnliga författare! De borde dem tänka till på inför nästa år :)

  SvaraRadera
 3. Finns det så många kvinnor i akademien då?

  SvaraRadera
 4. Fyra av arton ledamöter är kvinnor. Alltså en väldigt stor manlig dominans. Kanske därför vi ser denna manliga dominans bland pristagarna...

  SvaraRadera
 5. Varför får inte du priset för dina fina böcker. På allvar.
  Elefanter är mäktiga djur. Har ockå ridit, eller det var bänkar på sidorna som låg över ryggen i någon anordning på dem, när jag var liten. På Skansen. Det var högt!
  Själv samlar jag på ugglor både som smycken och lite större att ha vid blombord.

  Tack för din kommentar. Jag har faktiskt gjort en del vykort förr av bilder, men jag är ju lite knäpp så jag tycker det är synd att skicka dom. Köper 10st för 10 kronor istället. Skickar inte alla där heller, inte gulliga djur.

  Ha det gott

  Kram

  SvaraRadera
 6. Jo,elefanter är väldigt mäktiga och häftiga djur.
  Kram!

  SvaraRadera