Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

måndag 14 mars 2011

Ivars kulle - en bronsåldershög






Ett tydligt tecken från bronsålder är alla de tiotusentals gravhögar som finns överallt i södra Sverige och Danmark. Det var dessa som fick mig att bli intresserad av den här tiden och skriva mina böcker om Fry.
En av de Sveriges största torvhögar finns i Halmstad. I folkmun kallas den för Ivars kulle ett annat namn är kung Inges hög eller bara kungahögen och ligger vid norra infarten till Halmstad. Den reser sig som ett monument i landskapet.
Kanske var det någon som bar namnet Ivar eller Inge som blev begravd där?
Om namnet kan vi nutidsmänniskor bara gissa. Det fanns inget skriftspråk i norden på den tiden. Namn lever kvar under långa perioder så helt omöjligt är det inte. Den där Ivar var kanske en lokal kung som krävde en extra stor hög för att visa vilken mäktig man han hade varit.
I min första bok Solbarnet finns Ivars kulle med till en begravning av den unga flickan Sol. Vid begravningsceremonin regnar det och människorna står genomblöta i det ruskiga vädret.
Högen är byggd av torv och längst ned finns en kant av sten. På en av bilderna syns högen i genomskärning. En utgrävning som gjordes 1972. I högen påträffades fem gravar, men hela högen är inte utgrävd så det kan finnas fler.
Bilden på mig är fotad för en intervju med en tidning. Det var en vacker dag när rapsfälten runt omkring lyste intensivt gula. Från toppen av högen blir det en vidunderlig utsikt över landskapet. Ta chansen, om du är i närheten, att göra en utflykt till högen och sätt dig med fikakorgen och låt fantasin vandra 3 000 år tillbaka i tiden.
Öviga foton har jag lånat av min gode vän Lennart Lundborg som varit min bronsåldersexpert och dessutom också var med vid utgrävningen. Han har också utkommit med en bok som heter ”Undersökningar av bronsåldershögar och bronsåldersgravar i södra Halland” och är utgiven av Hallands länsmuseer och Kulturmiljö Halland. En intressant läsning för den som tycker bronsålder är en spännande tid.

Monika

*****

7 kommentarer:

  1. Det är verkligen så häftigt med dessa gravhögar. För två år sedan så åkte vi till en gravhög från järnåldern som finns utanför Västerås; Anundshög. Det var helt fantastiskt där, och fantasin triggades verkligen igång! :)

    SvaraRadera
  2. http://www.namforsen.com/default.asp?path=22557&pageid=32471

    inte riktigt en gravhög, men ett stycke vacker och fängslande historia.

    SvaraRadera
  3. Nina: Anundshög är, tror jag, Sveriges största gravhög. Förmodligen 1500 år efter Ivars kulle. Jag förstår att fantasin kom igång när du var där. Jag skulle väldigt gärna göra ett besök. Spännande!

    Den Ofrivillige B: Jag förstår att människor genom tusentals år använt den platsen för att göra sina bilder. Både vackert och fängslande!

    SvaraRadera
  4. Jätteintressant:-) Själv har jag trampat runt många, många gånger på en gravhög som heter Hundkullen i Hedemora där jag bodde (precis bredvid) under en del år. Hundkullen är från järnåldern dock och dessutom plundrad. Men mina vovvar gillar den där kullen - inte så konstigt med tanke på namnet:-)

    SvaraRadera
  5. Där brukade jag ha vätskekontroll på en av mina cykelrundor runt Halmstad när det begav sig.

    SvaraRadera
  6. Historia är som sagt något som jag alltid varit fascinerad av! Tack för detta :) Det mest spännande jag var med om i skolan var att vi fick åka till en arkeologisk utgrävning för vår lärares man jobbade som arkeolog i Uppsala. DET var grymt :)

    SvaraRadera
  7. Ny adress
    http://fotopunktmishalmstad.blogspot.com/
    Maria

    SvaraRadera