Lyckebo och Jul på Lyckebo

Lyckebo och Jul på Lyckebo

söndag 27 mars 2011

Egenskapande kultur
Vad är egenskapande kultur?
Ja, ett bra svar på frågan är förmodligen: Den sorts kultur där du själv deltar aktivt. Till skillnad från den konsumerande kulturen. Den kulturformen där du betraktar.
I den egenskapande kulturen sjunger du, målar du, dansar du, spelar du ett instrument, skriver du, spelar du teater. Ja, helt enkelt skapar du själv.
I vårt samhälle har du en stor möjlighet till konsumerande kultur. Inte minst genom det enorma utbud av TV-kanaler som finns idag.
Vi tittar på teater, vi lyssnar på musik, vi läser en bok.
Det är inget fel i att göra detta, tvärtom, det är bra. Vi berörs av andra människors skaparkraft, ord och kreativitet. Det är positivt och ingjuter liv i människans själ.
Men den egenskapande kulturens kraft är enorm. Kanske inte alltid ur betraktarens ögon, men för den skapande kan det betyda livets största glädje.
Tyvärr betraktas värdet av egenskapande kultur ofta nedvärderande. Speciellt när kulturbidrag skall fördelas. Det är inte ”fint” med egenskapande kultur. Den har inget kulturellt värde.
Men den vattnar förtorkade själar och kan för den skapande människan betyda skillnaden mellan liv och död.

I Halmstad hotas nu en av Sveriges mest fantastiska amatörteaterföreningar. En stor och välorganiserad förening med många ingångsportar för den som är nyfiken på att prova teaterns vidunderliga värld. Där finns allt från den första lilla trevande kursen som nybörjare, oavsett om du är tio år, tjugo år eller femtio år. Där får du möjligheten att vara med och utvecklas och en dag kanske du har huvudrollen i den stora teateruppsättningen. Den här verksamheten skall inte längre få några bidrag till teaterverksamhet. I vår spelas en pjäs som heter "Sommaren 69". Den kan bli sista föreställningen.

Monika

*****

5 kommentarer:

 1. Jag bara stilla undrar...om ingen ägnar sig åt egenskapande kultur...finns det då någon kultur att konsumera...?

  SvaraRadera
 2. Så ledsam men VIKTIG läsning...hoppas såå det löser sig på något sätt.

  SvaraRadera
 3. Håller med "Den ofrivillige bloggaren" - träffsäkert.
  Något som berörde mig var det här med att det kan vara skillnad på liv och död att vara egenskapande. Då tänker jag osökt oxå på hur mycket pengar ett skapande sparar i vården som kan läggas på bidrag istället till den form du nämnde.

  SvaraRadera
 4. Ett litet förtydligande bara.
  Jag tycker verkligen att vi skall ha yrkesutövande kultur. Den är mycket viktig och det finns många goda skäl till detta. Den är ju också egenskapande eftersom det alltid är någon som skapar.
  Det jag vill säga är att den egenskapande kulturen, den som inte utövas som yrke, inte får glömmas bort och sopas undan som ovärdig. Den kan betyda, som jag skriver, skillnad på liv eller död. Jag har sett detta ske och därför kan den, som Ebba skriver, spara pengar i t.ex. vården. Men tyvärr går det aldrig att utläsa i några ekonomiska siffror

  SvaraRadera
 5. Det är trist att sånt dras ned på tycker jag! Det är samma i skolan. De skapande ämnen ses ned på och prioriteras inte lika mycket som andra ämnen längre....

  SvaraRadera