Lyckebo och Jul på Lyckebo

Lyckebo och Jul på Lyckebo

lördag 11 september 2010

Där två hav mötsI kväll är det Kulturnatt här i Halmstad. en tradition som brukar bjuda på ett smörgåsbord med kultur av många olika slag. Under många år tillbaka har jag själv deltagit på något sätt men den här gången skall jag bara vara åskådare. Härligt att gå runt och mysa i den sommarvarma höstkvällen.

I natt när jag inte kunde sova läste jag klart en mycket spännande bok. Där två hav möts av den engelska författaren Marie-Louise Jensen. Ungdomsromanen utspelar sig 1885 när den fattiga engelska flickan Marianne ger ett löfte på sin mammas dödsbädd: Åk till Skagen i Danmark och hitta din far! Ge honom mitt brev. Se till att få ett bättre liv! Flickan tar sig med stor möda till Skagen. Där möter hon fattiga fiskare och de berömda konstnärerna som samlas under sommarmånaderna. Utan att kunna språket och utan vare sig vänner, släktingar eller besparingar måste Marianne bygga ett helt nytt liv.
Det här är en bok som driver läsaren att fortsätta att vända bladen. Vad är det för hemligheter som döljer sig bland Skagens fiskare? Kommer hon att överleva i den hårda verkligheten?
Tycker om denna facinerande historia och spänningen i läsningen. Kanske blir det ett litet väl lyckligt slut för min smak. Men sagor skall väl ha lyckliga slut?

3 kommentarer: