Böcker av Monika Häägg

Böcker av Monika Häägg
Solbarnet, Månguden, Isvintern, Kungsgården, Jag spelar min roll, Grevens slott,Varulvens spår, Mumiens skatt, Augustimörker, Völvans spådom

måndag 21 juni 2010

Den längsta dagen


Underbara sommaren lyser upp vår del av jorden.
I dag är det den längsta, den ljusaste dagen. För bronsåldersmänniskan tror jag att den här dagen betydde mycket. För oss passerar den utan något större firande. Ofta tänker vi inte ens på att den här dagen är så otroligt vacker.
Förra året var jag på ett speciellt sommarsolståndsfirande vid Lugnarohögen i Hasslöv. Det var en fantastisk kväll med underbart sommarmjukt soljus i kanten av den gröna Hallandsåsen. Vid denna ålderdomliga gravhög samlades en liten grupp av människor för att med bronslurar blåsa in den längsta dagen och hylla den sol som är så viktig för vårt liv här på jorden. Utan solen hade vi ju inte funnits till!
I mina böcker om Fry är denna dagen och den här tiden på sommaren en stor händelse för människorna. De firar vid kult- och festplatsen: Kassakillor. Dit kommer folket vandrande för att under flera dagar hylla Solgudinnan och hennes stora betydelse i deras liv.
Jag förstår dem så väl. I kväll hoppas jag på klart och soligt väder så att jag riktigt får uppleva denna ljusa sommarkväll.

3 kommentarer:

 1. Tycker det är tråkigt att Midsommarafton inte längre firas på årets längsta dag... Utan är tillrättalagd så att det inte ska bli någon extra ledig dag. Kram Kim

  SvaraRadera
 2. Det var mycket jag fick lära mig här. Intressant faktiskt. Inget fint väder här idag, ganska kyligt, det var jacka på. Men i morgon skulle det bli bättre.


  Håller med dig om bröllops-programmen. Det var ju bara för mycket, jag tittade inte heller på dem men TVn stod på här bredvid så en del snappade jag ju upp ändå. Däremot tittade jag på bröllopet vilket jag bara tänkt mig själva vigseln, men det blev till det tog slut.

  Tack för din kommentar.
  Visst är det underbart när man hör svalornas läte i luften. Det är något speciellt.

  Ha det fint
  Kram

  SvaraRadera
 3. Ja, nu har vi några fina veckor framöver med riktigt vackra och ljusa sommarkvällar!

  SvaraRadera