Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

torsdag 2 oktober 2014

Han for österut till Gårdarike av Mats G. Larsson


Jag har tidigare skrivit om Mats G. Larssons bok om vikingarnas härjningståg i västerled, till England. I Han for österut till Gårdarike berättar Mats om de täta resorna som också gjordes österut.

Gårdarike var vikingarnas namn på Ryssland. Via de ryska floderna tog sig vikingarna till Holmgård (Novgorod) och Könugård (Kiev) och sedan också till det bysantinska riket och en av dåtidens största städer – Konstantinopel – som vikingarna kallade för Miklagård.

De var inte bara plundrare och handelsmän utan också kolonisatörer och legosoldater i de rusiska furstarnas följen.
Vikingarna hade stor betydelse för födelsen av det som idag kallas för Ryssland. Detta är en ganska okänd del av vår svenska historia. Många av dessa nordbor blev kvar i Ryssland och blev en del av det ryska riket.  

Sigtuna var det dåtida Sveriges knutpunkt och det har påträffats mängder av fynd i arkeologiska utgrävningar som visar på att kontakterna med Ryssland var omfattande och att det också funnits ett visst slaviskt befolkningsinslag i staden. Vikingarna var öppna för nya influenser och via sina resor i österled vidgades deras vyer. Vikingen var inte så urnordisk och traditionsbunden som senare historiker försökt måla upp. De var ett folk i förändring och påverkades, på samma sätt som vi, av influenser från andra delar av världen.

Monika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar