Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

söndag 16 juni 2013

Vi, de drunknade av Carsten Jensen


För några dagar sedan läste jag klart Vi, de drunknade av den danske författaren Carsten Jensen. Jag är fortfarande, efter flera dagar, helt uppfylld av denna roman med över sjuhundra fantastiska sidor och inte en enda av dem är för mycket.

I Vi, de drunknade får läsaren följa den lilla staden Marstal, och dess innevånare, under nästan hundra år. En krönika om människor som lever av och på havet. Ständigt hotade av krig och havets egen vilja. I stövlarna, tampen, resan, pojken och alla de andra delarna följer vi framförallt tre huvudpersoner, Laurids, Albert och Knud Erik. Men vi följer också änkorna de som blir kvar när deras män aldrig återvänder.

I någon citerad kommentar till denna bok, som har några år på nacken, står det ”förförisk, fängslande, ypperligt hantverk” och jag håller med.  Efter denna knockout-läsning får det nog bli en tur till Marstal. Jag vill se denna lilla stad där de drunknade levde.

Monika

2 kommentarer:

  1. Som du ju vet är jag ju mer för nutidsberättelser men jag läser fortfarande inte det heller ännu. Nu är det korsord om det inte är datorn som gäller.

    Tittar in och önskar dig en Fin Midsommar

    Hörs igen senare

    Kram

    SvaraRadera