Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

söndag 30 juni 2013

Stadsvandring i Halmstad med Hallands Konstmuseum


Varje torsdagskväll har Hallands Konstmuseum olika stadsvandringsturer i Halmstad. Den senaste var jag med på och den var en natur och historisk vandring på min favoritstrand, Östra stranden som jag besöker nästan varje dag.

Varför går jag med på en sådan tur? Jag borde väl veta allt om den stranden. Jo, jag vet mycket, men dock inte allt. Det historiska är lite grumligt och växter är jag inte någon specialist på.

H G Karlsson
Ciceron var naturguiden H G Karlsson som också visade sig ha gedigna kunskaper om Östra strandens historia. I blåsigt och en aning regnigt sommarväder traskade vi på delvis igenvuxna stigar och fick bl.a. lära oss att ”Vårkorsört” är ett bra namn att träna den lite märkliga Halmstadsdialekten (om någon minns handbollstränaren Bengan Johansson, så vet ni hur den dialekten låter). Jag har inte så där väldigt bräkig Halmstaddialekt, lyssna på intervjun med mig, som finns på denna sida, så kan du höra en lite lättare variant av dialekten.

1800-talets Östra strand var de fattiga fiskarnas och torparnas strand. All mark ägdes av godset Sperlingsholm och torparna betalade med dagsverken. Det här kunde jag berätta hur mycket som helst om, men då blev det här blogginlägget rysligt långt. Jag får kanske återkomma med mer om den historiska tiden som delvis är dansk.

Jag gillar de här stadsvandringarna. Det är en form av folklig kultur som utspelar sig på platsen för det historiska. Var låg gården Köpenhamn, där den danske kungens falkenerare var inkvarterade? Gården finns inte mer och för att visa platsen så måste man nästan stå där fysiskt. Här låg gården, just här där vi nu står. Vandringarna är dessutom utan kostnad. Ingen avgift, vilket också främjar den folkliga kulturen. Vem som helst kan gå med, fattig eller rik – alla som har ben och fötter att gå på kan vara med. Ofta har kultur stöd från samhället, men kostar ändå en dyr avgift för besökaren. Är man fattig så är kulturens dörr stängd. Därför gillar jag de här vandringarna. Kultur som är till för alla.  
Här är en länk till Hallands Konstmuseum och de stadsvandringar som pågår under sommaren.

Monika

2 kommentarer:

  1. Det är ett fint sätt att lära känna sin stad. När jag var Halmstadbo gick jag ofta med på torsdagskvällarna.

    SvaraRadera
  2. Visst är det trevligt med sådana promenader. Jag har bott här i hela mitt liv men när jag började i gruppen Sjöbos historia så gick vi lite promenader ibland de äldre husen. Där var mycket intressant att höra om det.Vi tog foto på en del äldre hus också.Och nya som vi innan har bilder på de äldre som blev rivna innan jag blev vuxen.Ha en bra kväll. Kram/Anita

    SvaraRadera