Böcker av Monika Häägg

Böcker av Monika Häägg
Solbarnet, Månguden, Isvintern, Kungsgården, Jag spelar min roll, Grevens slott,Varulvens spår, Mumiens skatt, Augustimörker, Völvans spådom

tisdag 12 juni 2012

Tips till bokdebutanter


När jag var på möte, i Författarnas Hus, för nya medlemmar i Författarförbundet fick jag lite olika råd och tips att tänka på, som författare.  Bl. a fick jag en liten enkel broschyr med råd till debutanter – att tänka på när du ska ge ut din första bok. Kanske så dags att läsa om när jag redan har gett ut fyra böcker. Men det fanns ändå lite matnyttigt som jag tänkte dela med mig om här på min blogg, eftersom jag ser att det är många bland mina bloggvänner som skriver och brukar skicka sina texter till eventuell utgivning.  

Vad bör jag då tänka på när jag skickar ett manus till förlag?

Alla verk och texter är skyddade av upphovsrätten, men det gäller att kunna bevisa att jag är författaren. Är det en faktabok kan det till och med vara viktigt att bara skicka ett synopsis och inte hela texten. Ett bra sätt är också att skicka en kopia i rekommenderad försändelse till dig själv. Din egen försändelse behåller du sedan oöppnad. Vid en eventuell tvist om vem som är upphovsmannen har du möjlighet att visa att din text existerade vid tidpunkten för det rekommenderade brevet. Var sedan också givetvis noga med att följa förlagets anvisningar om hur förlaget önskar ta emot manus för bedömning. Det är också bra att skriva i följebrevet att erbjudandet förfaller om inte förlaget svarat inom en viss tid. Sedan går det utmärkt att erbjuda till andra förlag. Skickar du till flera är det också bra att skriva att erbjudandet har gått till flera olika förlag.

Sedan stod det en del råd inför avtalstecknande och en del råd om avtalets innebörd och åtaganden.

Om de råden tänker jag återkomma i ett annat blogginlägg, för nu ser jag att sommarsolen tittar in och då vill jag titta ut!

Kungliga biblioteket, som ligger i Humlegården i Stockholm, fotade jag i höstas. Där förvaras alla tryckta och utgivna texter och där finns också mina böcker. Tyvärr har jag aldrig varit på insidan av huset.


Monika

6 kommentarer:

 1. Alltid bra med lite tips! Nu har ju inte jag några planer på att ge ut någon bok men intressant ändå..

  SvaraRadera
 2. Intressant information.
  Fast..någon bok är jag inte skriva. Jag läser hellre andras :)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Allt bra denna onsdag?
  Bloglovinbyte?
  KRAAM

  SvaraRadera
 4. Intressant! Åh, nästa gång måste du gå in. Det är en mäktig känsla, speciellt när du hittar dina egna böcker!
  Kram Kim

  SvaraRadera
 5. Tack! Jättebra tips.....
  Vi har länge funderat på att ge ut en bok med mannen bredvids bilder. Men tiden för att författa och sammanställa har inte infunnit sig.....

  SvaraRadera
 6. Det var ju jättefina tips. Inte för jag skriver men jag förstår det ju ändå.

  Hoppas du har en fin sommar.

  Kram

  SvaraRadera