Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

onsdag 20 juni 2012

Solbarnet på magiska Galgberget i Midsommartid


I förra veckan besökte jag magiska Galgberget i Halmstad och spelplatsen för Solbarnet. Då förundrades jag över hur denna höjd på ett märkligt sätt sticker upp nästan i centrum av staden. Halmstad är annars en väldigt platt stad. Obetydligt med backar eller sluttningar. Men om man går ut genom den gamla Norre Port, från 1600-talet, och sedan promenerar i fem minuter så står man vid foten av en brant kulle som kallas för Galgberget. På denna magiska och sägenomspunna plats har Solbarnet premiär den 14 juli.


Jag var och kikade lite på repetitionerna. Parkerade cykeln vid Galgbergets fot och pustade sedan mig upp för de branta trapporna. Precis när man kommer upp för den skogklädda kullen finns friluftsmuseet Hallandsgården och i fårhagen intill ligger spelplatsen. Från berget är det en vidunderlig utsikt över Halmstads centrum och havet som breder ut sig, med Hallandsåsen i fonden.


Den fina soliga kvällen, som jag var där, var det fortfarande en tom spelplats, ännu ingen scenografi. Nu i dagarna börjar scenografibygget och en del går redan att skymta om man är nyfiken.


I pjäsen, som utspelar sig i bronsålder, firar man den längsta dagen. Midsommaroffret har en central roll för handlingen. Om några dagar firar också vi, nutida människor, en mycket gammal och historisk tradition. Boka biljetter till pjäsen kan du göra på Ticnet.

Önskar alla en fin och glad midsommar!


Monika

5 kommentarer:

 1. En glad midsommar önskar jag dig med. Kommer jag någon gång till Halmstad så lovar jag att uppsöka denna plats även om midsommaroffer kan framkalla kalla kårar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan besöka den helt utan midsommaroffer, t ex kan man äta väldigt goda våfflor på den lilla kafé-serveringen.
   Önskar dig också en riktigt fin midsommar!

   Radera
 2. Ohh - vad jag skulle vilja vara där på premiären. Hur länge pågår det annars om jag missar den 14:e?

  Glad midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pjäsen spelar till den 29 juli. Sista veckan är det extra många föreställningar. Då är det O-ringen i Halmstad och väldigt mycket besökare. Biljetter finns på ticnet.se
   Önskar dig också ett fin och trevlig midsommar!

   Radera
 3. Reagerade faktiskt på att Halmstad är en platt stad när jag var där. Jag har ju varit där förut men aldrig tänkt på det men nu kände man att det är raka motsatsen till den här staden (Borås) där allt går upp och ner hela tiden. Hade vart kul att se pjäsen men vet inte om sambon är lika sugen :/

  SvaraRadera