Lyckebo och Jul på Lyckebo

Lyckebo och Jul på Lyckebo

onsdag 27 juni 2012

Kiruna flyttar - eller går det att flytta en hel stad?


Jag har i många år hört berättas om att Kiruna skall flytta. Första gången trodde jag knappt att det var sant.  Går det att flytta en stad? Nu är det nära, nu måste staden och centrum flytta. Malmkroppen pekar rakt in mot centrum och ju djupare LKAB gräver desto närmare kommer man. LKAB det stora statliga gruvföretaget, med nationella intressen, styr över människornas öde i Kiruna. En tredjedel av Kiruna, hela centrum, bostadsområden, sjukhus, gymnasieskola ska flyttas och byggas upp en halvmil bort.
Jag tycker det är en hisnande tanke. Ett gigantiskt jätteprojekt på ont och gott.
Vissa utvalda hus plockas ner och byggs upp igen. Vissa hus rivs helt och hållet. För människor kan det betyda att det blir stora hyreshöjningar när de blir tvungna att flytta in i en nybyggnation och kanske en tredubbel hyra. En omställning och ett djupt ingrepp i människors liv.

Men finns det någon annan möjlighet?
Förmodligen inte.
Kiruna står och faller med gruvan. Finns den inte, finns det inte heller mycket kvar av Kiruna.
Ett val som inte är ett val. Den enda möjligheten.
Det är bara att hoppas att LKAB, med sina stora vinster och sin stora statliga ägare, tar sitt ansvar. Att den här flytten får kosta. Inte för människorna som bor i Kiruna. Det är inte Kiruna kommun som skall betala. Det är vinsterna från gruvnäringen.


Tänker stilla, för mig själv, hur jag skulle reagera om min stad blev tvungen att flytta. Vill jag vara med på en sådan flytt? Tveksamt. Kanske flydde jag, men det är lätt att säga om man inte lever på en gruva.

(Bilden har jag lånat på Kiruna kommuns webbsida. Där pågår en arkitekttävling om hur Kiruna centrum skall se ut i framtiden. Tävlingen skall vara avgjord i början av 2013)


Monika

6 kommentarer:

 1. Det är den centrala delen av stan som hotas av gruvan. Det är tillika den äldsta delen med hus från år 1900 och framåt. Kirunas nybyggarstad, mönsterstaden som byggdes i Lappland av framsynta planerare.

  Tyvärr vill Kiruna kommunen flytta fem hus av ca 200 unika trähus byggda i bl.a. Wienjugendstil.

  Gruvbolaget LKAB gjorde förra året en vinst på nästan 15 miljarder kronor. Några av dessa pengar kunde gå till att rädda och flytta fler hus än bara fem.

  Läs mer om en unik hustyp i Kiruna som nu hotas att raderas från jordens yta, de s.k. Bläckhormen: http://metrobloggen.se/byggvackrarestader/wienjugend_i_kiruna_-_blackhornen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mats, det är verkligen förfärligt att dessa fina hus inte flyttas. Jag tycker att LKAB borde bekosta flytten. Med så stora vinster borde det inte vara några problem. Kiruna kommun har ju inte möjlighet att klara sådan kostnader.

   Radera
 2. Jag är fascinerad av denna flytt och hoppas få tillfälle att besöka stan innan.

  SvaraRadera
 3. Mats Savolainen har rätt. Det bevaras ytterst lite av den fina sekelskiftesstaden och dessutom kommer det vackra stadshuset som rymmer så mycket historia att rivas. När Kiruna placerades på sin nuvarande plats visste de som byggde att det är den plats med bäst klimat i området.

  Nu gäller det att staden bebyggs och placeras på den näst bästa platsen. Temperaturskillnaderna är enorma.

  Spännande att se om stadsplanerarna kan leva upp till folks förväntningar. En sak som oroar många är att de har bott i hus byggda för länge sen med låga omkostnader. Hur blit det nu när de tvingas flytta till nybyggen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är viktigt att de här byggnaderna bevaras och att LKAB tar ett ansvar för detta. Likaså att de tar ett ansvar för nybyggnation med subventioner så att hyrorna inte skjuter i höjden!

   Radera
 4. Jag tycker det hörs helt otroligt att flytta en stad. Kan liksom inte tänka mig in i hur det skulle fungera. Men det finns många otroliga saker som händer i hela världen.Så varför inte i Kiruna??Ha det bra. kram

  SvaraRadera