Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

söndag 12 juni 2011

Laterna magica av Ingemar BergmanIngemar Bergman var en stor regissör och betraktas med vördnad av både teater- och filmvärlden. På förra årets Bokbytardag hittade jag hans självbiografi: Laterna magica utgiven på Norstedts 1987.
När jag kom hem hamnade den i bokhyllan bland böcker som jag ”skall läsa inom en något längre framtid”.
Nu har jag läst den och vill utropa att herr Bergman inte bara var en god regissör utan också en bra författare. Med ett spännande upplägg berättar han om sitt dramatiska liv. Han varvar barndom och händelser i sitt vuxna liv med en god dramaturgi. En slags välljudande komposition.
Det är mycket händelser från hans digra teaterarbete och det var verkligen inte en dans på rosor. Först på sin ålders höst får han erkännande för sitt arbete.
Jag kan tänka mig att mitt intresse för boken höjs betydligt av allt berättande om teaterns värld. Jag känner igen de problem och svårigheter som jag själv hade under min tid med teaterproduktioner. Någonstans trodde jag kanske att en så stor regissör som Bergman inte hade sådana problem, men det hade han. Problem med scenografi, problem med ljus, problem med skådespelare. Sömnlösa nätter! Men i efterhand också, en stor glädje!

Monika

5 kommentarer:

 1. jo, det som är svårt pratar man mindre om, men läste nyss att även Hans Alfredson hade tuffa perioder med sin produktion.

  SvaraRadera
 2. Låter spännande - han var ingen dussinmänniska precis. Konstigt att erkännandet kom så sent!
  Glömmer aldrig när jag såg Trollflöjten på tv första gången - högst speciellt och intressant:-)Jag har hela uppsättningen på vinyl.

  SvaraRadera
 3. Jag håller på med samma bok, och tycker mycket om hans sätt att skriva. Samtidigt förstår jag nu var han hämtade stoffet till sina filmers mörkhet.
  Jag vill krama det lilla barnet och känner en enorm ömhet för hans begåvning efter att ha läst cirka halva boken.
  Jo, alla har nog sina svårigheter, men en del har kanske bättre möjligheter att få hjälp än andra.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 4. Vad spännande! Jag visse inte att han hade en bok ute. Ännu en som skrivs upp på listan :) Men jag klagar inte!

  SvaraRadera
 5. Den skulle nog min pappa vilja läsa.
  Tack för tipset!
  Kram på dig!

  SvaraRadera