Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

onsdag 22 juni 2011

Midsommarfirande - en tradition från bronsålder

Varför firar vi midsommar?
Ja, det kan vara många skäl. De flesta tänker nog högsommarens intåg och kristna religiösa traditioner. Men detta firande har mycket gamla anor. I flera tusen år har människor upplevt den magiska tiden med längsta dagen och ljusa nätter.
Under bronsålder förekom i Sverige soldyrkan. Vissa av de danser och riter som tros ha ägnats åt att fira solen finns bevarade på hällristningar. Exakt hur firandet av sommarsolståndet gick till finns det få källor om, men det troliga är att det varit i form av offerfester i fruktsamhetens tecken, på många sätt motsvarande första maj-firandet i andra västeuropeiska länder. Dock är uppgifterna om förekomsten av midsommarblot mera tveksamma.

I mina böcker om Fry finns midsommarfirande och offerriter och ceremonier som en återkommande stor fest. I Solbarnet, den första boken, blir Fry anklagad för stöld av offergåvorna och hon blir också dömd till att bli det första människooffret på lång tid. Vid midsommaroffret skall hon offras. Men Fry är ett solbarn och hon är utvald av Solgudinnan. Ett solens barn kan man inte offra, så flickan överlever och lever genom alla fyra böckerna med sina magiska krafter.

Glad midsommar!Läs mer om bronsålder och mina böcker här.


12 kommentarer:

 1. historien förklarar nutiden.
  och ger en viss fingervisning om framtiden...

  SvaraRadera
 2. Så skönt att du lät Fry överleva midsommaroffret:-)

  SvaraRadera
 3. Håller med, skulle vara hemskt med ett midsommaroffer - tyvärr, i modern tid, förekommer det alltför ofta att någon för offra sitt liv i s k midsommarfirande. Vi får hoppas att slippa det denna helg. /cathrin

  SvaraRadera
 4. Då är midsommar ett välkänt firande för dig på många sätt.

  SvaraRadera
 5. Det är roligt att höra om ursprung till traditioner :) Vissa saker är så självklara att man inte ens tänker på det längre!

  SvaraRadera
 6. Önskar dig en underbar midsommar!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Från Sennan till dej o de dina..Glad Midsommar..Maria

  SvaraRadera
 8. Tack för Solgudinnan och den underbara tiden som jag hade när lag läste dina böcker... Med ord som pärlor träda på sida efter sida väckte Du Solgudinnans magi och min Midsommar fick en underbar mening... :) Väntar med spänning på vad som ska i Kungsgården... Ryser vid tanke om Tore... :)
  Ha det gott

  SvaraRadera
 9. ...och glömde skriva
  GLAD MIDSOMAR!!! :)

  SvaraRadera
 10. Hej! Jag hoppas du haft en bra midsommarafton och önskar dig en bra fortsättning på midsommardagen. Vädret är som det brukar vara en Svensk midsommar. Blåsigt och mulet men inget regn ännu. Hoppas det förblir borta. Kram/Anita

  SvaraRadera
 11. Tack för alla fina kommentarer om midsommar och stort tack till "strandskatan" för de härliga orden om mina böcker. Författaren bockar och niger. Blir alltid jätteglad när jag får reaktioner från mina läsare.

  SvaraRadera