Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

söndag 26 juni 2011

Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami

Toru Okadas katt har försvunnit. Kort därefter försvinner även hans fru. Det är upprinnelsen i Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami.
Författaren har gjort sig känd med romaner som beskriver gränslandet mellan dröm och verklighet och genom hela boken glider läsaren mellan verklighet och huvudpersonens drömvärld. Dröm och verklighet knyter samman och människor som Toru Okada möter berättar sina historier.
Jag är kluven till denna roman. Den är intressant och tankeväckande men gång på gång märker jag att jag kliver utanför läsandets port och börjar om igen och det blir många sådana kliv eftersom boken är på nästan åttahundra sidor. Jag tror ut- och inhoppandet beror på att boken känns som en samling noveller. Det är mängder med människor som berättar sin historia och varje gång måste jag ta ett nytt tag i läsandets port och dra upp den tunga dörren. Mellan ”novellerna” finns limmet med herr Okada och hans sökande efter den försvunna frun. Ett slags dramatiskt letande i en mörk underjord som ger spänning till romanen. En blandning mellan saga och deckare.
Boken har inneburit Haruki Murakamis (född 1949 i Kyoto) internationella genombrott och räknas redan till en modern klassiker. På svenska har också utkommit : Elefanten som gick upp i rök, Norwegian Wood, Underground, Kafka på stranden, Vad jag pratar om när jag pratar om löpning, 1Q84 – första och andra boken samt Sputnikälskling
Monika

9 kommentarer:

 1. jag tror jag såg dig för en stund sen...OM det var du och du bor där jag såg dig, så har du helt fantastiska rosor på gaveln!

  SvaraRadera
 2. Jag har läst boken om löpning och jag gillade den. 800 sidor tycker jag verkar gansla mycket dock :) Men jag ska nog ge mig på ett försök. När man blivit varnad kan det vara lättare att läsa den också!

  SvaraRadera
 3. Läste den för dryga året sedan. En spännande men samtidigt förvirrande bok!

  SvaraRadera
 4. Den om löpning har jag hört talas om. Dock vet jag inte om jag känner mig lockad av den här boken du skriver om. Jag är nog lite gammaldags när det gäller mitt läsande.

  SvaraRadera
 5. Vilken kloss till bok! Verkar lite förvirrande med alla personer som traskar runt på sidorna. Går det att nå sista sidan tro?

  SvaraRadera
 6. Ännu ett boktips. Tackar!
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 7. Den Ofrivilliga: Helt fantastiska rosor, vet jag inte, men jag har en stor röd vid ingången. Lite Visbykänsla kanske?

  SvaraRadera
 8. Det var precis så jag tänkte också. Fotade den inte, man kan inte bete sig hur som helst i andras trädgårdar...

  SvaraRadera