Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

torsdag 11 augusti 2016

Sommarkort - Glumslöv-Borstahusen

Skåneleden mellan Glumslöv och Borstahusen
Sista veckan med fria resor på Hallands- och Skånetrafiken. Under perioden 15 juni – 15 augusti har jag rest med sommarkort på tåg och buss i de båda regionerna. Ett fantastiskt sätt att ”semestra” – miljövänligt och väldigt spännande.
I går gjorde jag en av de sista resorna, och den här gången blev det pågatåg från Halmstad till Helsingborg och sedan nytt pågatåg till Glumslöv, norr om Landskrona. När jag klev av tåget anslöt jag till Skåneleden och vandrade ner för branta backar mot sundet och den lilla hamnen Sundvik där det en gång i tiden fanns ett tegelbruk. Längs kuststräckan Helsingborg-Landskrona fanns som mest ca 40 tegelbruk, kanske inte något man tänker på när man följer den fantastiskt vackra Skåneleden utmed havet.
Sundet och Ven som en ständig följeslagare vid Skåneleden
Jag valde denna dag att vandra från Glumslöv till Borstahusen, norr om Landskrona. En sträcka som är ca 9 km med många branta backar och trappor att klättra i uppför stupen, men vandraren får lön för mödan i en fantastisk utsikt över sundet och Ven. Vädret var väldigt blåsigt, och det hängde hotfullt en del regntunga moln, men jag hade tagit på mig både vindjacka och letat upp en mössa ur vinterförrådet. Kändes lite konstigt med mössa i augusti, men jag kan säga att den gjorde nytta! Dock fick vantarna stanna i ryggsäcken, så kallt var det inte.
Skåneleden mellan Glumslöv och Borstahusen
Regnet höll sig borta och då och då tittade solen fram. Jag avslutade vandringen i Borstahusen, det lilla fiskeläget som grundades på 1700-talet av bröderna Borste, som också givit det sitt namn. När jag kom fram kunde jag konstatera att det här nog var den vackraste vandringsled jag någonsin gått. Den här delen av Skåneleden kan jag verkligen rekommendera!
Borstahusen - avslutning på min vandring med Skåneleden
Sedan hoppade jag och mitt trogna ressällskap på en buss till Landskrona där vi passade på att äta lunch innan vi tog tåget tillbaka till Halmstad. Och jo, regnet kom lagom till att vi satte oss på tåget.


Monika


2 kommentarer:

  1. Mycket intressant läsning, en blir sugen att följa dig i spåren!

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant läsning, en blir sugen att följa dig i spåren!

    SvaraRadera