Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 21 april 2012

Vad vet jag om Afghanistan?Mitt emot mig på Bokmässan i Örebro stod Svenska Afghanistankommittén, SAK. Jag pratade lite med en av tjejerna som troget vaktade montern och som berättade och informerade om landet.
Jag fick en tidning av henne som heter Afghanistan-nytt. Den fick mig att börja tänka. Vad vet jag om Afghanistan? Tyvärr inte så mycket. Det jag tänker på först är oroligheter, bomdåd och svenska soldater som skadas. En bild som till viss del stämmer men ändå är långt ifrån verkligheten.
Afghanistan är ett land med stora naturrikedomar. Under ytan döljer sig t ex olja, naturgas, järnmalm, guld, smaragder, koppar och mycket mer. På hela 89 platser skall det finnas välfyllda mineraldepåer som värderas till minst 1 biljon US-dollar. Dessutom är landet mycket vackert. Om det inte vore för det osäkra läget så skulle turismen kunna bli en stor inkomstkälla.
SAK bedriver en stor verksamhet. Bl.a. skolor för 120 000 elever. Mer än hälften är flickor. SAK utbildar också barnmorskor. Många kvinnor dör i svåra förlossningar. För varje ny barnmorska går vi ett steg närmare en bättre tillvaro för kvinnorna.
Chicken Street är en stor shoppinggata i huvudstaden Kabul. Det var härifrån som hippies tog med sig afghanvästar under flowerpowertiden på 60-och 70-talen. Det var innan kriget med ryssarna, talibanerna och USA:s invasion. Nu är kommersen liten. En dag kanske återigen Chicken Street blir en turistgata.
Vi får hoppas att detta naturrika land snart fylls av turister. För invånarnas säkerhet och för kvinnornas möjligheter till ett bättre liv.
Den vackra naturbilden från omslaget till Afghanistan-nytt och bilden från Chicken street är fotade av Börje Almqvist. Alla bilderna har jag fotat av och lånat från tidningen. Läs mer om Afghanistan på http://www.sak.se/. Eller ge ett bidrag till utbildning av nya barnmorskor.
På en bokmässa kan man lära sig mycket. Nu vet jag lite mer om Afghanistan.

Monika

8 kommentarer:

 1. http://www.boktipset.se/medlem/gunvimariannelundqvist21 april 2012 kl. 17:41

  Intressant. jag är fast i Afganistan ända sen Åsnes böcker (bokhandlarn i kabul och 101 dag el ngt liknande sen har vi ju flyga drake, tusen stålande solar och BLODIG GRYNING noveller från Afganistan. På bokmässan i Gbg där på internationella torget är det alltid oxå ngn från Afganistan. Hoppas oxå en dag kunna besöka detta underbara land där så mycket elände pågår, ja oxå "Den förspillda vakan " Naadem Aslam är från Afganistan.

  Du har ett skapande yrke och dessutom möte med andra människor och kulturer ger mening åt livet. Gunvi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu påminde du mig om att jag faktiskt har läst Åsne Seierstads Bokhandlarn i Kabul. Det hade jag nästan glömt. Den var bra och intressant. Såg att SAK säljer den eller har sålt den i sin webbutik. Möten med människor och olika kulturer är livet Gunvi:)

   Radera
 2. Jag är också intresserad av Afganistan. Det beror antagligen på att mitt barnbarns man är där nu. Har varit där ett tag och kommer hem igen i slutet på Maj månad. Det är därför jag passar mitt barnbarnsbarn så ofta. Det är när hans mamma jobbar på nätterna och pappa inte är hemma.Nu ska jag trycka på din länk och läsa där.Ha en bra kväll. Kram/Anita

  SvaraRadera
 3. Det är ett land jag så gärna vill åka till någon gång i en fredligare framtid, tack för din intressanta information, Monika:)

  SvaraRadera
 4. Nä...det är inte mycket man vet om det landet.
  Det är mycket man inte vet,egentligen.
  Tur att det finns böcker som man kan ta fram fakta och lära sig om saker och ting som man är intresserad av.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Ja, det finns ganska många såna länder som man egentligen borde veta mer om men av någon anledning inte gör, trist men sant :/

  SV: Det tycker jag allt :)

  SvaraRadera
 6. Jag håller med dig, vad vet man om Afghanistan egentligen, bara sånt som andra vill att jag ska veta? Afghanhund kommer väl därifrån i alla fall, en mycket vacker hundras......

  SvaraRadera