Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

tisdag 3 april 2012

Årsmöte i Halmstads Kvartersteater

I går kväll var jag på årsmöte i finaste föreningen. Min teaterförening som jag var regissör och verksamhetsledare för i femton år. Jag är medlem i många föreningar men Kvartersteatern är mitt hjärta närmast.
Sverige är ett föreningsland. Vi är väldigt duktiga på att organisera oss och ta tillvara entusiasm och skaparglädje. Föreningsarbete är ett slags demokratiarbete. Vi fostras i den demokratiska processen. I Kvartersteatern möts dessutom både unga och gamla, vilket inte är så vanligt. I många föreningar är man antingen väldigt gammal eller väldigt ung. Och aldrig mötas de båda.
För ett år sedan stod Kvartersteatern och vacklade. Kulturnämnden i Halmstad ville dra in på bidragen till teaterverksamhet och föreningen levde under ett hot. Ett hot om att kanske lägga ned den stora verksamheten för blandade åldrar.
Kommunen avslutade bidraget och omfördelade pengarna, men Kvartersteatern vann till slut en projektupphandling för åldersgruppen 15 – 25 år. Visserligen inte med lika mycket pengar som innan och inte heller med samma breda åldersspann i verksamheten. Men med hjälp av detta projekt och med en entusiastisk nystart av föreningen så är det nu full fart i verksamheten.
Föreningen har tillsammans med ABF fixat nya repetitionslokaler och planerar för att kanske starta en helt ny teaterlokal. Bilden från årsmötet är tagen i nya repetionslokalen med utsikt över takåsarna och Galgberget där Solbarnet, min första bok om Fry, blir teater till sommaren.
Vi avslutade mötet med att titta på lokalen som kanske kommer att bli den nya teatern med scen och sittplatser. Just nu en gammal industrilokal, men snart kanske det spelas teater i den nedlagda fabriken.
Optimistiskt och framåtblickande.
Det gillar jag. Människor som aldrig ger upp. Det är vårt föreningssverige.

Monika

6 kommentarer:

 1. Den ska jag absolut hålla utkik efter då! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Det är verkligen inte lätt att få pengar till kulturen.....

  SvaraRadera
 3. Heja Kvartersteatern, och heja ABF!

  SvaraRadera
 4. Saknar Halmstads kvartersteater. Har fina minnen därifrån under de år jag var med.

  SvaraRadera
 5. Önskade så att jag skulle kunna få se när dom spelar upp Solbarnet.
  Hoppas dom åker på "turné" senare.
  Bra jobbat där Kvartersteatern och ABF!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Glad påsk på dig även om du inte planerat någon påskmat. Heja för Sveriges föreningsliv. Jättekul att din bok blir teater, synd att jag inte bor i dina krokar.

  SvaraRadera