Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

måndag 23 april 2012

Jag målar ängarna och Alla dessa dagar

Jag bar med mig några underbart vackra böcker från Bokmässan i Örebro. Två böcker av Lena Hellström. Jag målar ängarna – möte med konstnären Gerd Göran är Lenas senaste bok utgiven 2011. Med vackra bilder och ord berättar Lena om sina möten med Gerd Göran. Den är resultatet av ett stort antal samtal och möten mellan de båda. Samtal om ungdom och drömmar, rädsla och mod, ångest och kärlek, moderskap och kvinnoliv, motgång och framgång, sjukdom, hälsa och livskraft men framförallt om ett fortfarande pågående konstnärsliv (Gerd är 93 år!). Under större delen av sitt liv har hon levt på den vackra platsen Sångshyttan i finnbygden. Bara namnet får mig att bli glad.
Boken är fylld av vackra, fina och stämningsfulla bilder.
Den andra boken handlar om ett rött hus som varsamt renoverats och fyllts med drömmar. En lovsång till alla dessa dagar som är livet och ett arv att förvalta. Alla dessa dagar – om ett rött hus i skogen och ett arv att förvalta utkom 2004 och den är skriven tillsammans med Sune Högberg.
Jag tror båda böckerna fortfarande finns att köpa på nätbokhandel, men jag vet att Lena sa att det inte var så många ex kvar av boken från 2004. Jag tror också att det går att köpa böckerna direkt från Himlajord förlag.

Här hemma på min vägg hänger ett tryck av Gerd Göran. Det fick jag när jag slutade min teaterskola i Bredsjö 1989. Det föreställer den gamla disponentvillan. Ibland faller livets många trådar samman. Plötsligt var jag mer än tjugo år tillbaka i mitt liv. Bredsjö ligger inte så långt från Sångshyttan.

Mitt recept på läsande av de här böckerna: Läs i små portioner och låt dem långsamt smälta in i ditt hjärta och medvetande.

Bilderna är fotade från böckerna. Ursäkta den dåliga kvalitén. (Min kamera har gått sönder och jag har plockat fram en gammal stenålderskamera i väntan på att min nya kamera kommer!)

Monika

5 kommentarer:

 1. Åh, vad glad jag blev över detta inlägg. Jag som tycker att konst tillför livet en hel del och jag har alltid fascinerats av konstnärer som verkar så länge de orkar och kan. Jag ska genast klicka på "köp" på en nätbokhandel och så ska jag absolut följa ditt fina recept vid läsningen ur "Jag målar ängarna". Tack Monika för detta fina boktips. Önskar dig en riktigt fin vecka.

  SvaraRadera
 2. Tänk vad bra att ha en stenålderskamera att ta till i reserv :-)

  Vilken underbar titel 'Jag målar ängarna' - blir lycklig i magen av den.

  SvaraRadera
 3. Håller med- vacker titel och vackra bilder, det behövs tid för eftertanke och slippa snabbläsning. Sådana böcker som får mig att tänka och känna, är de bästa.

  SvaraRadera
 4. Vad bra att du hade en gammal kamera att plocka fram. Men inte var det något fel på bilderna. Hoppas det har gått bra i Halmstad. I morgon är det dags för vår utställning av bilder från gamla och nya Sjöbo. Vi hoppas klart på mycket folk. Ha en bra Helg.Kram/Anita

  SvaraRadera
 5. Ett hus med drömmar låter underbart....

  SvaraRadera