Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

söndag 13 november 2011

Jul på Wapnö slott - en tradition
Julen närmar sig med stora steg. Det märks inte minst i affärerna som dignar av allahanda julprylar. Knappt har Alla Helgon helgen passerat förrän julsakerna dansar fram. Jag tror till och med att de var framme, redan innan helgonens helg, på en del ställen.
Just nu planerar jag för några dagar på Wapnö slott. Det har nästan blivit en tradition att jag säljer och signerar böcker på den trevliga julmarknaden, som varje år går av stapeln i slutet av november.
Till marknaden kommer hantverkare från hela Sverige. Keramiker, glasblåsare, halmslöjdare, fårskinnsprylar, ljusstöpare och så klart en mängd matproducenter samlas i de gamla slottslokalerna.

Slottet har också egen mjölkproduktion och det är väldigt spännande att titta på kossorna som åker karusell när de skall bli mjölkade. När de är färdiga sparkar de själva av mjölkmaskinen och kliver av. Korna verkar trivas med karusellåkandet för de försöker gärna smita fram och åka en extra gång. Men allt är tydligen styrt via datorer så då får kossan nobben och får snällt vänta tills det är tid för mjölkning.
17 – 20 november är det julmarknad på Wapnö slott. Passa på att göra en utflykt och besök den mysiga marknaden.

Fotograf Bo Strömberg tog foto på mig för två år sedan, när jag var första gången på slottet med mina böcker. Då hade jag bara två böcker, nu är de fyra.

Monika

5 kommentarer:

 1. Vad gulligt med kossorna som vill åka karusell:). Låter som taget ur en barnbok. Förstår att du trivs med att signera på ett slott i juletid. Låter supermysigt!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Ser så vackert ut :) Jag älskar såna där julmarknader :)

  SvaraRadera
 3. Slottsjul låter perfekt, jag klappade kossorna på Wapnö, eftersom jag dricker deras mjölk...

  SvaraRadera
 4. Det låter som en riktigt härlig tradition :)

  SvaraRadera
 5. Så fin bild och trevlig tradition.

  SvaraRadera