Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

torsdag 15 september 2016

Marstal – resans mål

Segelfartyg vid Ærø
Jag har gjort en liten hösttripp till Danmark. En hösttripp som blev en sommartripp. Tre dagar med över 25 grader kan väl kallas för sommar, även om det enligt kalendern är höst.

Jag har alltsedan jag läste Vi de drunknade av Carsten Jensen närt en dröm om att få komma till Marstal på Ærø, som ligger söder om Fyn. Och nu har det äntligen blivit verklighet.
Hotel Ole Lunds Gaard i Kalundborg har en mysig uteservering på innergården
Jag och min trogne reskamrat från sommarens resor med sommarkort tog den här gången bilen över Helsingborg-Helsingör och körde sedan genom Själland via Fredrikssund och Kalundborg, och sedan Stora Bältbron till Odense. En något längre tur än närmaste vägen, men förmodligen mycket vackrare.

Vi bodde sedan två nätter i det lilla samhället Tommerup söder om Odense. Bra boende, men kanske lite väl stilla och ”lukket” en måndagskväll i september.
Sagoön Ærø - vy från färjan 
Via den trevliga staden Svendsborg tog vi färjan (som tar ca 75 minuter) till Ærøskøbing. Bara färjeturen var värt hela resan! Så klart underbart väder, men också fantastiskt vackert med alla småöar som hela tiden dyker upp. Sedan stiger Ærø upp som en hägring i fjärran. Den brukar kallas för en sagans ö, och det vill jag nog också likna den vid. Mängder med färgglada småhus från 1700- och 1800-talet.
Klinter på Ærø
Under hela dagen körde vi runt ön och givetvis blev det ett besök i Marstal. Resans mål. God lunch (eller frokost som man säger i Danmark) på Fru Berg, en liten fiskerestaurant i hamnen. 
Minnesmonument i Marstal
I hamnen finns också ett monument över alla sjömän som förlorade livet under de två världskrigen.
Kyrkan i Marstal
Marstal har varit ett stort sjöfartssamhälle (vilket avspeglar sig i Carsten Jensens bok, som jag verkligen kan rekommendera) och givetvis hängde det segelskepp i taket på den vita kyrkan från 1700-talet. Utanför kyrkan fanns också en minnestavla över alla från Marstal som dog under de två stora krigen.
Ærøskøbing


Hotellet där Sixten Sparre och Elvira Madigan bodde
Efter ännu en underbar färjetur tillbaka avslutade vi kvällen i Svendborg. En stad som jag kan rekommendera. Nere i hamnen finns ännu hotellet kvar där det berömda och tragiska paret Sixten Sparre och Elvira Madigan bodde under en månads tid. Vi gick dock inte till hotellet utan tog istället en ”dejlig” räkmacka.

Morgonen efter styrde vi bilen hemåt. 
Lejre museum
Vi passade på att besöka Lejremuseum. En plats med storslagen historia.  Här sägs det att Danmarks vagga stod. Platsen är inte långt från Roskilde, som sedan blev Danmarks hjärta. Men under tusen år fram till 1000-talet var detta ett mycket mäktigt vikingasamhälle. 
Gravhög och Lejre museum
I landskapet runtomkring finns en skeppssättning och flera stora gravar. 
Långhus i Lejre är markerade med låga torvvallar
På höjden ovanför har också utgrävningar funnit stora långhus, som nu är markerade med små torvvallar, vilket gör att besökaren får en känsla för hur stora de var.

Nöjd kan jag konstatera att Danmark är mycket mer än Helsingör och Köpenhamn.


Monika

4 kommentarer:

 1. Å så trevlig och intressant läsning, Monika! Sporrande. Så bra bilder också!
  Hälsningar Inka

  SvaraRadera
 2. Vilken fantastiskt fin resa och stort tack för att du delar med dig. Danmark har verkligen mycket att erbjuda.

  SvaraRadera
 3. Tack Ingrid! Ja Danmark har verkligen mycket att erbjuda. Det blir nog fler resor.

  SvaraRadera