Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

tisdag 30 juli 2013

Mellan raderna av Annika Bengtsson


Jag har tidigare skrivit om Annika Bengtssons bok Snökupan, som utkom 2011 samt hennes debutbok Och natten är lång och svår. Förra året gav hon också ut en kåserisamling om katten Cayenne. Sista delen av min Englandsresa påbörjade jag läsning av Mellan raderna som utkommit i år. Det var lämpligt att läsa den i England eftersom den delvis utspelar sig i Cornwall.

Mellan raderna är en fristående fortsättning på Kråkprinsessan, Glömskelunden och Snökupan. I sista delen väver Annika in människor som de tidigare böckerna handlat om. Boken startar med att den gamla kvinnan Astrid Levin hittas död i sin lägenhet. Ingen har saknat henne och kommunens boutredare Boel Lindkvist försöker finna några ledtrådar till eventuella släktingar eller vänner. Hela Astrids liv tycks vara bortstädat. Inga foto, inga minnesanteckningar eller telefonregister till bekanta. Men bland böckerna i bokhyllan hittar Boel några foton som tyder på att Astrid levt i Penzance i Cornwall. Det väcker Boels nyfikenhet och samtidigt har hon också en längtan att tänka igenom sitt eget liv, som mer eller mindre, tycks vara en transportsträcka mot döden. Boel reser, helt utanför sitt arbete och ensam, till Cornwall för att söka bland de få ledtrådarna. Kan hon hitta den mystiska Astrids vänner i Cornwall och kan hon hitta en lösning på sitt eget liv?

Mellan raderna är fjärde och avslutande delen i bokserien, som handlar om vardagliga händelser. Det är inga stora och omtumlande äventyr, men är ändå väldigt spännande att läsa. Det finns ett driv i berättandet som gör att man som läsare vill vända blad och se vad som uppstår på nästa sida. Sedan var det extra kul att läsa boken under min resa i England. Det blev många igenkännande nickar åt det typiskt engelska. Annika har verkligen fångat miljön.

Monika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar