Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 25 mars 2017

Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear

Jag har den senaste tiden läst ett antal böcker som utspelar sig runt första världskriget. I samband med det fick jag tips om Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear. Författaren bor i Kalifornien, men är född och uppvuxen i England. Maisie Dobbs är hennes debutbok.

Romanen utspelar sig 1929 och handlar om Maisie Dobbs som nyligen börjat arbeta som privatdetektiv. En stor del av boken berättar om hur Maisie några år innan första världskriget tar tjänst i ett aristokratiskt hem i London. Då är hon bara tretton år och hennes mamma har nyligen avlidit. Lady Rowan Campton låter Maisie studera för familjens gode vän Maurice Blanche. Hon får några år senare möjlighet att studera vid Cambridge, men när första världskriget bryter ut bestämmer hon sig för att utbilda sig till sjuksköterska. Hon arbetar sedan som frivillig vid ett fältsjukhus nära fronten.  Många år senare följer Maisie i sin läromästares fotspår och startar eget som privatdeckare. Hennes första uppdrag har en koppling till händelser under kriget.

Det här är en lite annorlunda deckarhistoria.  Dels utspelar den sig i historisk tid, och dessutom är Maisie Dobbs en ovanligt klok och intelligent kvinna. Återigen får jag berättat om den förfärliga tid som utspelade sig under det första världskriget. Hur lätt det var att piska upp en heroisk nationalkänsla som fick många unga män att frivilligt ge sig iväg till de leriga skyttegravarna.
Jag trivdes ganska bra tillsammans med Maisie Dobbs och kan tänka mig att också testa att läsa Med lätta bevis och Lögnen som också handlar om den kloka privatdetektiven.


Monika

Maisie Dobbs hos Adlibris/Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar