Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 11 mars 2017

Ett litet liv av Hanya Yanagihara


Jag har läst Ett litet liv av Hanya Yanagihara. Romanen har kallats för både extraordinär (Evening Standard) och ett mirakel (Newsday). Många har också höjt den till skyarna för att den är ”svår att lägga ifrån sig”.

Ett litet liv utspelar sig till största delen i New York och handlar om de fyra vännerna Jude, JB, Willem och Malcolm. De har träffats på college och i starten av boken börjar de etablera sig inom sina olika yrkesområden. Jude som jurist, JB som konstnär, Malcolm som arkitekt och Willem som skådespelare. Läsaren får på nästan sjuhundrafemtio sidor följa hur deras vänskap utvecklar sig under flera decennier. Det mesta kretsar runt Jude som är svårt traumatiserad av sin uppväxt, men som hela tiden döljer sitt mörka förflutna för sina vänner.

Det här är verkligen en bok som är svår att lägga ifrån sig. Jag läser och läser (och det är mycket text) men jag vill hela tiden ändå läsa mer. Boken saknar egentligen en riktig story, den är mer sammansatt av bilder ur huvudkaraktärernas liv, för det mesta från Judes synvinkel. Emellanåt backar författaren tillbaka till Judes uppväxt, men också till vännernas tid vid college. I romanen finns både en otrolig kärlek och vänskap, men också svek och förfärliga övergrepp. Det är stundtals smärtsamt att läsa. Jag vill verkligen hylla Hanya Yanagiharas otroliga förmåga att så djupt tränga in i och beskriva det svåra inre liv som framförallt hela tiden finns i Judes tillvaro.
Den här romanen kommer att leva kvar långt efter att jag läst den sista sidan.


Monika

Ett litet liv hos Adlibris/Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar