Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

måndag 17 april 2017

Björnstad av Fredrik Backman

Jag har tidigare inte läst någon bok av den under senare år väldigt populäre författaren Fredrik Backman. Däremot har jag sett filmen som bygger på hans roman En man som heter Ove. Jag gillade filmen, men kände ingen större lust att läsa boken. Men filmen väckte min nyfikenhet på att läsa något annat av författaren, och nu har jag läst hans senaste: Björnstad.

Romanen är första delen i en serie och handlar om människorna i det lilla fiktiva samhället Björnstad. Allting i samhället rör sig runt hockeylaget. Peter har, efter en karriär som hockeyproffs i NHL, blivit värvad som sportchef för sin gamla moderförening. Hans fru Mira, som arbetar som advokat, har motvilligt följt med till det tysta livet med snö och kyla. Efter flera år med motgångar för föreningen verkar äntligen juniorlaget få framgångar. Snart kommer de att spela i A-laget och genom framgångarna kanske lyfta hela samhället.

Jag är förstås ganska förvånad över mig själv. Varför valde jag den här boken? Jag är inte intresserad av sport eller ishockey, men fastnar ändå totalt för den här romanen. Dels skriver författaren väldigt skickligt. Jag liksom sugs in i texten och berättelsen som kretsar runt väldigt många människor i olika åldersgrupper. Det finns ingen riktig huvudkaraktär, men det gör absolut ingenting. Berättelsen handlar om så mycket mer än ”bara” hockey. Föreningsarbetet och den totala kärleken till en förening känns genuint äkta. Jag kommer säkert att läsa andra delen, Vi mot er, när den kommer ut någon gång under andra halvan av 2017.
Under tiden har jag placerat boken hos några idrottsintresserade som inte så ofta läser böcker. Kanske kan den väcka läslusten. Jag är inte alldeles säker, men jag hoppas att det är så.


Monika

Björnstad hos Adlibris/Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar