Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 29 april 2017

Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones


Jag har vid ett flertal tillfällen fått tips om Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones. Romanen utkom på svenska 2008, och har säkerligen blivit läst av många innan mig. Nu har jag också tagit del av denna bästsäljande tegelsten på 657 sidor.

Katedralen vid havet är en historisk roman som utspelar sig i Spanien under 1300-talet. Den handlar om den livegne bonden Bernat Estanyol och hans son Arnau som flyr från plågande feodalherrar till Barcelona. I staden finns åtminstone en chans att bli fria och leva ett bättre liv. I romanen får läsaren följa Arnaus uppväxt under tiden som byggandet av Maria del Mar, folkets egen katedral, pågår. Under de mer än femtio år som passerar får han uppleva fattigdomens gissel, men också pestens härjningar, krig och inkvisitionens grymma framfart.

Jag är inte alldeles hänförd av denna bok. Stundtals blir jag nästan trött på att läsa, och håller på att lägga den ifrån mig. Jag tror det är för att händelserna snurrar väldigt snabbt och åren passerar i en svindlande fart. Jag förstår visserligen författarens ambition och vilja att skildra denna väldigt dramatiska tid, men kanske gapar han över för mycket. Jag saknar det mer ingående berättandet. Men jag är en envis läsare och fortsätter ändå fram till slutet och i den sista fjärdedelen får berättelsen äntligen ta sin tid. Plötsligt blir det ganska ointressanta läsandet en ren fröjd. Äntligen öppnas den berömda ”bokdörren” och jag sugs in i bokens värld. Så sammanfattningsvis vill jag nog ändå påstå att det här är en bra bok om en spännande tid.


Monika

Katedralen vid havet hos Adlibris/Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar