Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 12 november 2016

Det blå mellan himmel och hav av Susan Abulhawa


Författaren Susan Abulhawa föddes i Kuwait 1970 av palestinska föräldrar som var på flykt från Israel efter sexdagarskriget och hon är idag bosatt i USA. Det blå mellan himmel och hav är hennes andra roman.

Det blå mellan himmel och hav är en berättelse om en släkt som flyr från Palestina till Gaza 1948. Historian berättas av den tioårige Khaled som är svårt chockad efter ett israeliskt granatanfall. Han kommunicerar bara genom blinkningar, samtidigt som han rör sig genom de nästan sextio åren sedan 1948. Huvudpersonen är hans mormor Nazmiyeh, som föder en lång rad barn och under sitt liv får möta stor sorg och smärta, men ändå har en förmåga att finna glädje i vardagslivets vedermödor som flykting. Amerikanskan Nur kommer till Gaza för att hjälpa Khaled, och samtidigt hittar hon sitt eget ursprung.

Det här är en stundtals poetisk och vacker berättelse, men samtidigt en grym berättelse om den behandling som palestinier fått utstå under mer än femtio år av israeliskt maktutövande. Det är nästan ofattbart att människor ändå, mitt i detta kaos av förnedring och omänsklig behandling, fortsätter att försöka leva sina liv på ett så normalt sätt som möjligt. Susan Abulhawa har en fantastisk förmåga att återge känslor och berätta på ett inlevelsefullt sätt om denna förfärliga tid i vår historia. Hon har tidigare utkommit med Morgon i Jenin som blev en stor internationell framgång. Jag kommer säkert att läsa den romanen också.


Monika

Det blå mellan himmel och hav hos Adlibris/Bokus/CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar