Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 25 juni 2016

Skymningsporten av Jeanette Winterson


Jag har läst den historiska romanen Skymningsporten av brittiska författaren Jeanette Winterson. Hon debuterade 1985 med den självbiografiska romanen Det finns annan frukt än apelsiner, och har sedan dess skrivit en lång rad romaner.

Skymningsporten utspelar sig i Lancashire 1612. Kung James I vill rensa England från katoliker och häxor. På långfredagen samlas tretton personer till ett hemligt möte vid foten av Pendle Hill. Alice Nutter är en mycket rik kvinna. De övriga är fattiga människor som lever i samhällets utkant. Två kvinnor är redan anklagade för häxeri och fängslade. Samtidigt går det rykten om att en jesuitpräst och före detta attentatsman är på väg tillbaka till Lancashire efter exil i Frankrike.

Jag älskar historiska romaner, och den här har också övernaturliga inslag vilket gör den spännande att läsa. Romanen bygger på en av de mest kända häxprocesserna i England. De misstänkta fördes till Lancaster Castle i april 1612 och avrättades efter Augustitinget. I ett förord berättas att Brunnshålan går att besöka och att Lancaster Castle är öppet för besökare. Skymningsporten är lättläst och ger en bild av kvinnans utsatta situation och fattigdomens England. Spännande är också att författaren knyter in Shakespeare som en del av berättelsen.


Monika 

Skymningsporten hos Adlibris/Bokus/CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar