Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

söndag 11 oktober 2015

Ryggen fri av Susanna Hillbom


En av mina trevliga visvänner, Susanna Hillbom, är inte bara vissångerska och poet, hon är också sjuksköterska. Nu kan hon också lägga till titeln författare. Susanna har skrivit den mycket viktiga romanen Ryggen fri, som handlar om hur det är att arbeta inom hemvård.

Romanen är skriven utifrån flera olika personers perspektiv. Mest ur sjuksköterskan Kristins stressade arbetssituation, men läsaren får också följa Jonas som är undersköterska, hans flickvän Tova som sadlar om från en manlig arbetsmiljö till vården, men också ur vårdtagares upplevelser. Kostnadseffektivetet och dokumentationshysteri gör arbetssituationen problematisk. Arbetet är präglat av NPM (New public management) som idag till stor del styr både vård och skola.

Det här är en väldigt viktig roman. En text som fångar och på ett berörande sätt berättar om den ohållbara situation som uppstår när allt arbete ska mätas i minuter och klockslag.  Att ständigt behöva dokumentera alla beslut och vårdinsatser för att hålla ryggen fri. Att ständigt ha en rädsla för att bli anklagad för att ha tagit fel beslut. Dessutom finns en ständig stress närvarande i alla arbetssituationer. När ska vi få en mänsklig vård och en mänsklig arbetsmiljö för dem som arbetar inom vården? När ska vi sluta att tänka i kronor och ören?
Susanna har med denna viktiga roman lyft dessa frågor, och jag hoppas att de som bestämmer om vård för sjuka och gamla läser hennes text och börjar tänka i nya banor. Människor är inte järnbitar som kan hivas och flyttas hur som helst. Människor behöver omsorg och kärlek.

Sedan är ju faktiskt det här en kärleksroman, hur konstigt det än kan låta.  Mitt i eländet med cancersjuka och oroliga anhöriga uppstår kärleken. Det tycker jag är ett bevis för att allting inte är hopplöst.


Monika

Ryggen fri på Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar