Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

fredag 18 april 2014

Äta kirskål - recept


Paj med kirskål och bacon
Våren är här och trädgården är full av kirskål. Inte särskilt trevligt för hobbyodlaren.
Men, kirskål går väldigt bra att äta, så använd fantasin, det finns nästan inga begränsningar.

Kirskål är rik på C-vitamin och protein och ett bra tillskott efter vintern. Krossade blad kan användas på utvärtes sår och för att lindra insektsbett. Dekokter kan drickas och lindrar vid blåskartarr och tarmbesvär, som ett sätt att förbättra matsmältningen.

Historiskt
Förmodligen infördes kirskålen som grönsak, i nordiska länder, redan några hundra år före vår tideräknings början, alltså under tidig järnålder. Den började odlas under medeltiden, där av att vi har trott att det var munkar som införde växten, och användes sedan som medicinalväxt fram till 1700-talet.  

Hur gör du?
Lägg dig bekvämt på knä, med en dyna under knäna. Nyp av de späda kirskålsbladen eller klipp försiktigt med en liten sax. På ca 10-15 minuter har du plockat en skål full med fina gröna skott. Var försiktig med att inte dra upp annat ogräs, och förvissa dig om att det du plockar verkligen är kirskål, andra växter kanske inte är ätbara, eller till och med giftiga.


Skölj kirskålen minst tre gånger
Skölj sedan skörden i minst tre sköljvatten och lägg upp bladen på ett hushållspapper mellan varje sköljning, rensa bort eventuella grässtrån eller annat som gömmer sig bland bladen. 
Lägg bladen i en plastpåse som du kan förvara i 5-6 dagar i kylen, eller lägg plastpåsen i frysen. Bra att ha till vintern.

Användningsområde:
Klipp av stjälkarna och klipp sönder bladen i mindre bitar.
Använd som ingrediens i olika sallader, soppa, stuvning, pesto, pajer, klippt på en macka o.s.v. Det är bara fantasin som begränsar.

Paj
Gör en vanlig pajdeg.
Fyllning:
Klippt kirskål, stekt bacon eller skinka, riven ost och vanlig äggstanning med ägg och grädde.

Svensk pesto:
Hasselnötter, solrosfrö, rapsolja, kirskål, salt, peppar, muskot och eventuellt lite senap.
Mixa tillsammans i en matberedare. Serveras med pasta. 

Köttfärs och gröt:
Finhacka och blanda bladen i köttfärs och gröt.

Läkeväxt:
Dryck som lindrar matsmältnings- och urinbesvär:
Torka bladen. Använd 3 tsk krossad ört och lägg i två koppar kokande vatten. Låt dra i 10 minuter. Sila och använd under dagens lopp.

Huskur mot gikt:
Lägg varma omslag med kirskålens blad på de värkande fötterna. Slå bladen runt en tå och lägg därefter fetvadd omkring samt gasbinda.

God aptit och lycka till i kirskålsbekämpningen!

 
Monika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar