Paj med kirskål och bacon |
Våren är här och trädgården är full av kirskål. Inte särskilt trevligt
för hobbyodlaren.
Men, kirskål går väldigt bra att äta, så använd fantasin, det finns
nästan inga begränsningar.
Kirskål är rik på C-vitamin och protein och ett bra tillskott efter
vintern. Krossade blad kan användas på utvärtes sår och för att lindra
insektsbett. Dekokter kan drickas och lindrar vid blåskartarr och tarmbesvär,
som ett sätt att förbättra matsmältningen.
Historiskt
Förmodligen infördes kirskålen som grönsak, i nordiska länder, redan
några hundra år före vår tideräknings början, alltså under tidig järnålder. Den
började odlas under medeltiden, där av att vi har trott att det var munkar som
införde växten, och användes sedan som medicinalväxt fram till 1700-talet.
Hur gör du?
Lägg dig bekvämt på knä, med en dyna under knäna. Nyp av de späda
kirskålsbladen eller klipp försiktigt med en liten sax. På ca 10-15 minuter har
du plockat en skål full med fina gröna skott. Var försiktig med att inte dra
upp annat ogräs, och förvissa dig om att det du plockar verkligen är kirskål,
andra växter kanske inte är ätbara, eller till och med giftiga.
Skölj kirskålen minst tre gånger |
Skölj sedan skörden i minst tre sköljvatten och lägg upp bladen på ett
hushållspapper mellan varje sköljning, rensa bort eventuella grässtrån eller
annat som gömmer sig bland bladen.
Lägg bladen i en plastpåse som du kan förvara i 5-6 dagar i kylen,
eller lägg plastpåsen i frysen. Bra att ha till vintern.
Användningsområde:
Klipp av stjälkarna och klipp sönder bladen i mindre bitar. Använd som ingrediens i olika sallader, soppa, stuvning, pesto, pajer, klippt på en macka o.s.v. Det är bara fantasin som begränsar.
Paj
Gör en vanlig pajdeg. Fyllning:
Klippt kirskål, stekt bacon eller skinka, riven ost och vanlig äggstanning med ägg och grädde.
Svensk pesto:
Hasselnötter, solrosfrö, rapsolja, kirskål, salt, peppar, muskot och
eventuellt lite senap. Mixa tillsammans i en matberedare. Serveras med pasta.
Köttfärs och gröt:
Finhacka och blanda bladen i köttfärs och gröt.
Läkeväxt:
Dryck som lindrar matsmältnings- och urinbesvär:Torka bladen. Använd 3 tsk krossad ört och lägg i två koppar kokande vatten. Låt dra i 10 minuter. Sila och använd under dagens lopp.
Huskur mot gikt:
Lägg varma omslag med kirskålens blad på de värkande fötterna. Slå bladen runt en tå och lägg därefter fetvadd omkring samt gasbinda.
God aptit och lycka till i kirskålsbekämpningen!
Monika
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar