Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

lördag 18 januari 2014

Vad är en eldsjäl?


Marielle Nilsson får pris som "Årets Stjänskott" av Peter Wahlbeck
I Halmstad delas varje år ut pris till ”eldsjälar”. Människor som gjort mycket för Halmstads föreningsliv, människor som alltid ”ställer upp” och ger av sitt liv och sin tid för att andra skall få uppleva en mängd olika saker. I onsdags kväll var det en gala med mat och underhållning samt utdelning av dessa priser. Marielle Nilsson, en ung tjej i Halmstads Kvartersteater, fick priset som ”Årets stjärnskott” – en ung eldsjäl.

För det mesta är annars eldsjälarna gamla. De har hållit på i många år, troget stått där och öppnat till lokalen, fortsatt att engagera sig när nästan ingen annan har trott på ett fortsatt liv i föreningen.  Men vad är då en eldsjäl? Hur kan en sådan människa beskrivas? En själ som brinner för något. En människa som entusiastiskt och utan att lyfta fram sig själv kämpar med en verksamhet. En verksamhet som många kan ha glädje av, som ibland kan betyda liv och död. Hur många ledsna och ensamma människor har inte räddats av eldsjälarnas arbete? Ett sådant arbete kan inte mätas i pengar, ingen kan veta vad som hänt om inte eldsjälen funnits.

Tyvärr är ofta eldsjälarnas arbete dåligt betalt eller ofta inte betalt alls. Föreningarna lever på små medel. Trots detta gör de ett fantastiskt viktigt inslag i vårt samhälle. Från dessa små bidrag som satsas sker det stordåd. Föreningslivet borde få mer pengar, mer bidrag för sin fantastiska samhällsuppehållande verksamhet. Eldsjälarna borde premieras mer, inte bara få medaljer. Ge föreningarna goda ekonomiska förutsättningar och livet och samhället kommer att blomstra betydligt mer än vad det gör idag. Men tyvärr är inriktningen idag åt ett annat håll. Stöden till föreningarna minskar, förutsättningarna blir bara sämre och sämre.

Marielle som ballongförsäljare i barnföreställning 2006
Marielle Nilsson startade sin ”eldsjälskarriär” i HalmstadsKvartersteater när hon bara var en liten tjej på nio år. Nu kan hon som lite mer än tjugoåring vara denna eldsjäl som gör teaterkurser, barngrupper, regisserar teater och skriver egna manus. Men Marielle, och de andra teaterledarna i Kvartersteatern har gått en lång utbildning i teaterarbete och föreningsarbete. Hon blev inte ledare och eldsjäl över en natt.

Under många år har Halmstads Kommun satsat bidrag till denna uppbyggande teaterverksamhet. Där en del bara passerar under några år, går en teaterkurs eller är med i en barngrupp, medan en del, som Marielle och flera andra, växer till duktiga ledare.

Från i år 2014 har inte längre Kvartersteatern något stöd från Halmstads kommun. Från politiskt håll är det inte längre intressant att satsa pengar i en långsiktig verksamhet. Nu för tiden är det bara projekt som gäller. Snabbt in och snabbt ut. Varför skall vi bygga framtidens eldsjälar? Tycks politikerna resonera.
Kanske får de svaret om tio eller tjugo år, när de undrar över vart tog alla eldsjälar vägen?
 
Monika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar