Lyckebo och Jul på Lyckebo

Lyckebo och Jul på Lyckebo

fredag 4 oktober 2013

Maijas sång från Skuggorna vid Träbron


Då och då roar jag mig med att göra inspelningar på mina gamla sånger. 1995 skrev jag manus och musik till en teaterföreställning som heter ”Skuggorna vid träbron”. Föreställningen bygger på en roman av Zenia Larsson och handlar om hennes egna upplevelser av gettot i Lodz under 2:a världskriget. Ett antal år med förfärlig kyla och svält.
Denna tid är också skildrad av Steve Sem-Sandberg i romanen De fattiga i Lodz, som vann Augustpriset 2009.

Till teaterföreställningen som jag skrev och regisserade ingick åtta sånger. Maijas sång handlar om den fattiga sömmerskan Maija som levt hela sitt liv på Marysynskagatan. De fattigaste kvarteren i Lodz. Maija var jude och får stanna kvar när husen fylls med judar och de stora träbroarna byggs. I augusti 1944 töms hela gettot och samtliga skickas till koncentrationsläger. Författaren Zenia Larsson var en av få som överlevde och kom efter krigsslutet till Sverige.

Sömmerskan Maija överlevde inte de svåra och kalla vintrarna. När gettot tömdes 1944 var hon död. Svält och kyla blev för mycket för en gammal människa. Hon slapp att uppleva den förfärliga sista tiden, som de flesta andra fick i järnvägstransporter och gasugnar.

Här är sången inramad med ett bildspel med foto från teaterföreställningen.

 

Monika

5 kommentarer:

 1. Du är så duktig!
  Kul att du ville dela med dig av sången.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Förmodligen den bästa sången från "Skuggorna", även om (eller för att) den är förbannat sorglig.
  Som jag minns det så var den ett av de starkaste inslagen i uppsättningen från 2002.
  By the way så att säga: Om nån är nyfiken på föreställningen så finns det mer att se/läsa på http://www.kvartersteatern.se/node/157

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte vad jag har för fel för jag får inte fram ljudet på din sång. Antagligen en inställning för jag har precis satt in en ny dator. Om jag inte klarar det så kommer Joakim i morgon och då får han hjälpa mig. så jag kommer tillbaka och lyssnar. Ha det bra. Kram/Anita

  SvaraRadera
 4. Det är alltid så lugnt och fint att höra dig sjunga. Man blir lugn inombords även om det var en tragisk visa.
  Full fart har du ialla fall i övrigt. Det är bra. Passa på så länge du kan.

  Jag får ju nästan be lite om ursäkt att jag kommer hit så sällan, men jag definitivt inte glömt bort dig. Men blir lite dataless ibland och det drabbar fler. Fast vad vet jag många kanske tycker det är skönt också.
  Men nej så får jag inte tänka. När jag väl kommer igång är det lika roligt som förr ändå.

  Ha det så bra.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Nu Monika, nu hörde jag låten och den var jättefin. Jag har inte gjort något vid datorn sen förra gången jag var här. Men nu fungera det i alla fall så jag bryr mig inte om vad det var för fel.

  SvaraRadera