Lyckebo och Jul på Lyckebo

Lyckebo och Jul på Lyckebo

måndag 6 maj 2013

Processen av Franz Kafka
”En av de främsta tolkarna av människans utsatthet i en absurd värld”. Ett citat om romanen. Eller "bara väldigt jobbig att läsa"? Det andra påståendet är jag själv som läsare, för jag vet inte vad jag skall tycka. Somnade ideligen från bokens text och fick verkligen kämpa för att ta mig fram till slutet. Ibland slutar kapitlen ofullbordade. Det känns hela tiden som att det måste komma något mer. Så är det väl kanske, Kafka hade inte avslutat romanen när den gavs ut några år efter hans död.  

Men Processen är en av Kafkas främsta romaner. Berättelsen kretsar kring Josef K som en dag häktas utan att få veta vad han står anklagad för. Romanen igenom får vi följa hans väg genom rättsväsendets irrgångar och den alltmer absurda hanteringen av hans fall. Själva motivet för romanen är förmodligen människans utsatthet och ångest. Att bli hanterad av en makt som nästan osynlig gör det omöjligt att finna någon rättvisa, eller att bli frikänd.
När jag avslutat denna klassiska roman funderar jag över vissa frågor. Är det en dröm? Är det Kafkas fantasier som tar sig på snirkliga vägar genom texten? Analyser av denna roman har gjorts i det oändliga, så något sådant försöker jag mig inte på. Jag läste den för att jag var nyfiken. Jag avslutade läsningen för att jag är envis. Däremellan fann jag något som nog inte passade mig. Kanske skall jag läsa den igen, bara för att se om jag tycker annorlunda.
Monika

2 kommentarer:

  1. En av mina favoritböcker... sett flera teateruppsättningar av den också. Jag lyssnade på den senaste översättaren... själv känner jag mej ofta som Josef K.

    SvaraRadera
  2. Vill bara titta in och säga Hej. Tror jag läst denna bok, men minns inte vad jag tyckte. På ett sätt kan det vara fascinerande med något som man måste fundera över - vad menas här? Men blir för abstrakt orkar man inte. Nu blir jag nästan sugen på att läsa den i alla fall. Kram C

    SvaraRadera