Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

Lyckebo, Jul på Lyckebo och Vår på Lyckebo

torsdag 3 maj 2012

Under tiden av Katarina Bjärvall

Under tiden av Katarina Bjärvall är en bok om slumpen och ödet. I de första kapitlen får vi möta ett antal personer. Zinar som väntar besked på om han får stanna i Sverige, Sten som bjuder sin hatade pappa på den då och då återkommande middagen, Newroz som ger sig ut för en löparrunda, Roni, Dagny som kör sin bil för att hämta dottern på en fotbollsträning. På en liten stund flätas dessa människors liv i varandras. Trots deras skilda liv blir de på ett kort ögonblick beroende av varandra. Deras tankar och minnen är inte så skilda från varandra som det kan verka.
Under tiden är verkligen en annorlunda och tänkvärd bok. Jag ryser inför förhöret på migrationsverket. Där det privata livet nagelfars och där det gäller att inte säga fel saker. De som göra att man inte får stanna.
Boken är Katarina Bjärvalls debut som skönlitterär författare. Den utkom 2008 och hon har tidigare utkommit med faktaböckerna Vill ha mer – Om barn, tid och konsumtion samt En gravad hundDet svenska språket i en mångkulturell vardag. 2011 utkom Var är du?: Människan och mobilen.


Monika

2 kommentarer:

  1. Den boken har legat undangömd och glömd i en hög hos mig. Jag kanske ska ta mig an den nu när jag läst din recension:)

    SvaraRadera
  2. låter bra, äntligen någon roman berättar om vanligt livet. Jag trodde att de svenska förtfattare beskriver bara de mörka, kriminella händelser

    SvaraRadera